на живо

Бекъм ще получи наградата на Президента на УЕФА

Легендата на "Манчестър Юнайтед" ще получи приза заради приноса си към футбола

Getty Images

Легендата на Англия и "Манчестър Юнайтед" Дейвид Бекъм ще получи специалната награда на Президента на УЕФА заради приноса си към футбола по време на професионалната си кариера и след нейния край.

Бившият английски национал ще получи отличието по-късно тази година в Монако, когато се провежда церемонията по награждаване на най-добрите футболисти на годината.

"Избрах Дейвид Бекъм за реципиент на наградата тази година, защото той е глобален посланик на футбола и промотира играта и нейните ценности по целия свят", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Неговата неуморима хуманитарна дейност, която е помогнала за подобряването на живота на много деца по света, трябва да бъде отбелязана. Бекъм е истинска футболна икона на своето поколение", допълни Чеферин.

43-годишният Бекъм игра още за отборите на "Реал" Мадрид, ПСЖ, "Милан" и "ЛА Галакси", преди да се откаже от футбола през 2013-та година.

"В кариерата си винаги се опитвах да давам 100% от себе си и да защитавам ценностите на отборната работа и феърплея. Горд съм, че се присъединявам към впечатляващия списък с играчи, които са получавали тази награда", коментира Бекъм.

Миналата година наградата на Президента на УЕФА отиде при легендата на "Рома" Франческо Тоти, а в минали години нейни реципиенти са били Франц Бекенбауер и Йохан Кройф.