на живо

Белчо Горанов: Шансовете Б-пробата да е отрицателна са много малки

bTV се свърза с генералния секретар на БОК

Lap.bg

След гръмването на допинг скандала с българската лекоатлетка Силвия Дънековародните спортни власти решиха да запазят мълчание.

Все пак екипът на bTV успя да се свърже с генералния секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Горанов, който разкри подробности около положителната проба на 33-годишната състезателка:

"Аз мога да кажа, че има положителна допинг проба само за А-пробата, която беше разкрита в понеделник. Все още нямаме резултат от Б-пробата, чакаме всеки един момент да я получим. Състезателката е със спрени права и утре се очаква Спортният арбитраж да вземе решение, ако разбира се Б-пробата излезе", каза Горанов.

Според него шансовете Б-пробата да е отрицателна са много малки: "Ако Б-пробата е отрицателна, тогава нещата ще придобият съвсем друг развой".

Генералният секретар на БОК лично е съобщил лошата новина на Дънекова: "Срещнахме, когато трябваше да й връчим официално резултатите от А-пробата, която е взета преди август. Повече не сме говорили. Ще изчакаме и Б-резултата и тогава ще проведем разговор с нея и с лекаря - д-р Лозанов. Но каквото и да говорим, сами разбирате, че не е добре това, което се случи. Когато й връчихме допинг пробата, тя беше видимо разочарована. Разстрои се. Нормална реакция."

"След всичко, което се случи от началото на годината досега, честно казано не съм очаквал, че ще ни сполети този проблем и тук, но ето - случи се. Много съм разочарован."

"Заедно с Министерството на младежта и спорта (ММС) ще се опитаме да изясним както точно се е случило, когато се приберем в България. Каквото и да е - обясненията не са чак толкова много. Явно става въпрос за надценяване и подценяване на възможностите за допинг контрол", допълни Горанов.