на живо

Бербатов: Продължава натискът към клубовете. Да не би БФС да подготвя отмяна на конгреса?

"Кампанията ни е същата, но търпи подобрения и добавки", заяви бившият футболист

Димитър Бербатов продължава да се съмнява, че на конгреса на 18 март ще бъдат проведени нови избори за президент на Българския футболен съюз. Той официално обяви, че продължава кампанията си, въпреки че през октомври 2021 г. загуби с 230:241 гласа срещу настоящия шеф Борислав Михайлов.

В момента в дневния ред за Конгреса присъства точка за освобождаване на настоящия президент, както и за избиране на нов.

Снимка: Ладислав Цветков

"Както и предния път пак бяхме тук, тъй като конгресът на 18-и ще бъде изборен. Аз официално пак съм кандидат за президент на БФС. Всички видяхте каква подкрепа имаме от клубовете днес и вчера. Бих искал да помоля хората, които също имат желание като моето, да излязат и да го заявят това желание, за да знаем кои ще са кандидатите. Всеки със своя екип да представи плановете и програмата си. Ние го направихме още миналата година. Нашата програма е същата, търпи подобрение, търпи добавки. Ще бъдете запознати с нея идния месец", каза той и добави:

Снимка: Lap.bg

"Тъй като конгресът е изборен, учудващо продължават да се натискат клубовете да се натискат контрадекларация на свободното им право. Най-пресният пример е от тази сутрин, от Шумен. Човекът даде гласност на това, което се е случило. Какво е било казано, какво е било предложено. Тези неща продължават да се случват. Въпросът е защо се случват тези неща, при положение че конгресът ще е изборен. Да не би да се подготвя някакъв ход на БФС, чрез който да отменят конгреса. Не би било морално правилно. Трябва всички да го зададем този въпрос защо продължава да се случва това нещо. Не е само този клуб. Компетентните органи бяха сезирани и на миналия конгрес, сега пак са сезирани. Искаме да избягаме от целия този негативизъм и критика, но на моменти не е възможно. Не можем да замълчим и да не се опитаме да предпазим клубовете, които са жертва на натиск. Акцентът е един вид, че не откривам кампания, а продължавам кампанията си за кандидат на президент на БФС. Всички знаем как беше опорочен миналият конгрес".

Снимка: Ладислав Цветков

Бербатов призова за по-добра организация на конгреса през март и заяви, че е забелязал редица нарушения при миналия. 

"Очаквам да не спринтирам по стълбите надолу в Зала 1 и да се опитвам да прокарвам идеи, които трябва да са ясни и да присъстват от първата минута на конгреса. Не е моя работа това да се боря с водещия и да обяснявам какво е правилно и кое не. Искам делегатите да могат да вземат думата, не да бъдат заглушавани от водещия. Те определят какво трябва да се случва. Исках хората да вземат думата, не им беше обърнато внимание. Това води до вид хаос, което не е приятно. Бих искал да има хора в комисиите по броене от различни клубове. Миналия път го предложихме. Имаше хора, които седяха и блокираха с гръб какво се брои и как се брои. Не мисля, че е правилно. За да не се стига дотам, да тичам и да го предлагам, трябва това от началото на самия конгрес да е ясно. Кандидатите за президент да имат хора в Секретариата, комисията по броене. Ще се борим за това. Ако не се получи, пак ще спринтирам по стълбите и ще се опитвам да предлагам тези неща. Те правят избора демократичен. Трябва да се изчистят правилата и всеки кандидат-президент ще се готви само и единствено по идеите, които трябва да представи, а не какво ще направи, ако с гръб крият бюлетините. Мислиш за схеми и системи как да предотвратиш случването на подли неща. Искаме да има публичност и тези неща да стигнат до хората, организиращи конгреса. Можех да се блъскам и да викам, но нямаше да е правилно да слизам до това ниво", заяви бившият нападател на "Манчестър Юнайтед".

Кандидатурата на Бербатов беше подкрепена от около 50 клуба, сред които елитните ЦСКА и "Пирин" Благоевград.

Снимка: Lap.bg

"Защо има натиск над клубовете? Единственият отговор е, че като се съберат 30 подписки от клубовете, да се каже: "Ето, събрахме и отменяме конгреса да е изборен". Самият въпрос клони към негативен отговор, не мога да кажа нищо позитивно. Колкото и да искаме да избягаме от този негативизъм, на моменти се връщаме на тези неизбежни неща. Кристално ясно е какво се случва. Подкрепата, която получих беше изненада за много, но не и за мен. Очаквах подобно нещо, защото знам колко работа свършихме. Ние представляваме клубовете и трябва да работим за тяхното добро. Държавата трябва да бъде партньор в реформите, които ще се случат. Към този момент избягва да бъде такъв", каза той.

Снимка: Ладислав Цветков