на живо

Бербатов сложи край на футболната си кариера (ВИДЕО)

Голмайстор №1 на България съобщи новината в социалните мрежи

Голмайстор №1 на националния отбор на България - Димитър Бербатов, обяви официално края на футболната си кариера.

38-годишният бивш играч на "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм" съобщи новината в социалните мрежи, а дългото му видеопослание за кратко време събра хиляди реакции на негови почитатели.

Бербо спира с футбола на специална дата. На този ден преди точно 9 години той отбеляза хеттрик за "Манчестър Юнайтед" срещу "Ливърпул" във Висшата лига. Тогава "червените дяволи" се наложиха с 3:2.

"На този специален ден реших да споделя с вас нещо, което подготвям отдавна. Не го правих дълго време и не знам защо. Някои от вас може би мислят, че се бях пенсионирал и едва ли са изненадани. Истината е, че миналата година опитах да си намеря отбор, но не успях.

Последният ми мач беше преди повече от година, така че за мен сега е правилното време да спра след дълго отлагане. Не бих казал, че това е край, защото искам да остана в играта по един или друг начин. Но сега е времето след почти 20-годишна кариера като играч да спра.

Ще ми липсва. Всичко ще ми липсва ужасно много! Мачовете, тренировките, голове, подготовката, напрежението, съотборниците. Ревът на публиката, когато си вкарал поредния красив гол. Бях благословен и работих здраво за шанса да играя с най-добрите. Изправих се срещу едни от най-добрите в историята. Да го направя, идвайки от малка страна, е дори по-специално.

Имал съм своите възходи и като всеки човек своите падения. Спечелих доста трофеи, вкарах няколко гола. Играх по моя начин и вкарах головете, които исках да вкарам. Знам, че не съм най-лесният човек, с когото да се работи, но винаги съм давал най-доброто от себе си", написа Бербатов.

Футболният път на Бербатов започна в родния му "Пирин" Благоевград, като той премина в столичния гранд ЦСКА още в юношеска възраст. Бербо отбеляза 26 гола в 50 мача с червения екип, преди на 21 години да потегли към германската Бундеслига с трансфер в "Байер" Леверкузен на стойност 1.3 млн. евро. За "аспирините" Бербатов игра 5 сезона, в които се превърна в основен играч, разписвайки се 91 пъти в 202 срещи.

Силните му изяви не останаха незабелязани и следващата спирка бе английската Висша лига, по-конкретно - "Тотнъм", където реализира 46 попадения в 102 мача за два сезона и смени екипа на "шпорите" с този на 20-кратния шампион "Манчестър Юнайтед", воден от Сър Алекс Фъргюсън. Трансферът за 30.75 млн. паунда бе рекорден за Острова по онова време.

С "червените дяволи" Бербатов спечели два пъти титлата в Англия, веднъж Купата на Лигата и два пъти "Къмюнити Шийлд", като има и един триумф на световното клубно първенство. По време на престоя му на "Олд Трафорд" "Юнайтед" загуби два финала в Шампионската лига.

Бербо стана и голмайстор на Висшата лига. Впоследствие носи още екипите на "Фулъм" в Англия, френския "Монако", гръцкия ПАОК и индийския "Керала Бластърс".

Бербатов има 78 мача с националната фланелка, в които отбеляза рекордните 48 гола и дели върха с друга легенда - Христо Бонев. Бербо е "Футболист на годината" в България 7 пъти.

Тагове: