на живо

Без Гран при на Монако във Формула 1 през 2020 г.

За първи път от 1954 г. мощните болиди няма да минат по улиците на княжеството

За първи път от 1954 г. насам мощните болиди на Формула 1 няма да преминат по улиците на Монако. Стартът в княжеството се отменя и няма да се проведе през 2020 г. Това обявиха от местната автомобилна федерация и заявиха, че няма да търсят възможност надпреварата да се проведе до края на годината.

Тренировките, квалификациите и самият старт в Монако трябваше да се състоят между 21 и 24 май, но заради разпространението на коронавируса в Европа, организаторите решиха да не рискуват. 

В официалното съобщение се казва, че непредвидимостта на ситуацията, строгите мерки, взети за ограничаване на пътуванията, и притесненията на отборите правят провеждането на такъв старт невъзможно. 

За да се проведе Гран при на Монако, организаторите трябва да осигурят специални условия в боксовете, както и да наемат близо 1500 доброволци. 

"При такива условия не е възможно да се организира старт през тази година", се казва в заключение.

Първоначално Гран при на Монако беше отложен заедно със стартовете в Нидерландия и Испания. 

Настоящият сезон трябваше да стартира на 15 март в Австралия, но, заради разпространението на коронавируса, и това състезание беше отменено. 

В момента организаторите се опитват да намерят начин да бъдат проведени стартовете в Китай, Бахрейн, Виетнам, както и в Нидерландия и Испания. Не е отменена надпреварата в Азербайджан, което трябва да се проведе на 7 юни в Баку и да бъде своеобразен старт на сезона. 

Гран при на Монако е един от емблематичните стартове на Формула 1, като мощните болиди използват улиците на княжеството за писта. То е в календара на надпреварата от самия ѝ старт през 1950 г. Не се провежда през 1951, 1953 и 1954 г.

В момента в Монако 10 човека са дали положителна проба за коронавирус. Сред тях е и принц Албер II. Неговото състояние е стабилно. 

bTV призовава: останете си вкъщи!