на живо

В Англия забраниха коледните партита на футболистите

Клубовете се притесняват, че играчите ще нарушат мерките срещу COVID-19

Футболистите в Англия няма да имат коледни празненства тази година, за да се избегне нарушаването на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Коледните партита са дългогодишна традиция за отборите на Острова, но клубовете във Висшата лига и футболната лига посъветваха играчите да не организират купони със съотборниците си, тъй като се притесняват, че така ще бъдат погазени рестрикциите, наложени от властите.

Освен риск за здравето, потенциална пиар катастрофа би била пагубна за клубовете, които се стремят да избегнат неприятности през последния месец на годината.

Във Великобритания в момента са забранени събиранията на закрито, но правителството разрешава до 6 души да бъдат на едно място, ако става дума за "бизнес среща" - уточнение, което футболистите могат да използват, за да заобиколят наредбите. Но играчите са били предупредени, че ще бъдат санкционирани, ако се възползват.

Ще има последствия и ако си направят тайни купони.

През октомври Тами Ейбрахам, Бен Чилуел и Джейдън Санчо бяха силно разкритикувани за нарушаване на правилата срещу COVID-19, след като стана ясно, че са присъствали на парти за рожден ден.

Преди няколко дни мениджърът на "Астън Вила" Дийн Смит съобщи, че е напомнил на капитана Джак Грийлиш и на Рос Баркли, че имат отговорности и трябва да ги изпълняват. Двамата нарушиха законите миналата седмица с нощно излизане в Лондон.

Снимка: Reuters

А вчера Франк Лампард - мениджърът на "Челси", призова играчите си "да направят правилното нещо".

"Отговорностите за играчите са големи, като примери за подражание за външния свят, за собствените им кариери. Те трябва да правят правилните неща, когато играят толкова често около Коледа. Те трябва да живеят по различен начин в сравнение с останалите хора", каза Лампард.