на живо

Без пилета по стадионите на световното

Руското правителство забрани на нигерийските фенове да изпълняват свой обичай

Подкрепящите Нигерия няма да успеят да изпълнят своя ритуал на Мондиала в Русия - да водят на мачовете... пилета. Привържениците на "супер орлите" вярват, че традицията да се носят пернатите на срещите на Нигерия би помогнала на играчите да спечелят мачовете си.

Все пак руското правителство не одобри този обичай на нигерийците, които ще се участват на своето шесто световно първенство. Първият съперник на тима е Хърватия в Калининград, а в групата на Нигерия са още Аржентина и Исландия.

Във връзка с казуса, министърът на културата на Русия - Андрей Ермак, заяви: "Феновете от Нигерия ме попитаха, ако е възможно, да присъстват на срещите с пилета. Обяснихме им, че това просто няма как да стане."

Ермак все пак добави, че, ако чак колкова много искат, то симпатизиращите на "супер орлите" могат да носят пилета във фен зоните, но не и в периметъра на стадиона.

На Нигерия предстоят още двубой с Исландия във Волгоград на 22 юни, преди да дойде и най-тежката задача в първата фаза за африканците - Аржентина, на 26 юни, в Санкт Петербург.

След световното първенство през 2010 г., нигерийските фенове получиха забрана да носят боядисани пилета с цветовете на страната. За последно напръскани със зелена боя пернати подкрепяха африканския тим именно срещу Аржентина на мондиала преди 8 години.