на живо

Без публика на олимпийските игри, извънредно положение в Токио

Причината е рязкото влошаване на пандемичната обстановка

Олимпийските игри в Токио ще се проведат без фенове заради нарастващия брой заразени с коронавирус! Влошаването на пандемичната обстановка принуди министър-председателя на Япония Йошихиде Суга да обяви извънредно положение в столицата от 12 юли до 22 август.

След това решение министър Тамайо Марукава, отговаряща за провеждането на Игрите, съобщи, че на най-големия спортен форум няма да се допускат не само чуждестранни, но и местни фенове.

Първоначалният план на организаторите беше да се използва до 50% от капацитета на съоръженията, при не повече от 10 000 души на състезание.

Властите обаче са обезпокоени от 920-е нови случая на COVID-19 в последното денонощие - най-високият брой от средата на месец май. Това е и причината Токио да е в извънредно положение за четвърти път от началото на пандемията.

"Тъжно е, че олимпийските игри ще бъдат в лимитиран формат заради влошаването на пандемичната обстановка. Съжалявам за всички, които са си закупили билети, както и за местните.", коментира президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото.

Олимпийските игри започват на 23 юли и ще завършат на 8 август.