на живо

Без Русия на голям спортен форум в следващите две години

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди санкциите на Световната антидопингова агенция (УАДА)

Русия няма да участва на олимпийските и параолимпийските игри в Токио идната година, както и на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Това стана ясно, след като Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди санкциите на Световната антидопингова агенция (УАДА) срещу руския спорт, но намали валидността на наложеното наказание от 4 на 2 години.

На руските атлети е забранено да участват и в други големи големи спортни форуми за този период. Те могат да носят екипи в цветовете на националния флаг, обаче трябва да се състезават под неутрален. Руският химн не може да се използва до изтичането на наказанието.

УАДА санкционира Русия на 9 декември 2019 г., когато независими експерти заключиха, че базата данни на Московската антидопингова лаборатория с резултатите от проверките на местните спортисти между 2012 и 2015 г. е манипулирана, за да се избегнат наказания.

Освен, че не може да участва в големи спортни форуми за период от 2 години, на Русия е забранено и да кандидатства за домакин на такива.

Наказанието няма да попречи на Санкт Петербург да приеме мачове от европейското първенство по футбол през 2021 г. и да бъде домакин на финала в най-престижния клубен турнир - Шампионската лига, след две години.