на живо

БФС или БФСрам

Случаят "Моци" олицетворява трагедията на родното футболно управление

Поредното безумно решение на комисиите към БФС е факт. Дисциплинарната (този път) наказа Козмин Моци за един мач и го глоби с 300 лева. Браво! Важното е да се налагат санкции. Още по-хубаво е те да са адекватни. А тази за защитника на Лудогорец определено не е такава!

Неговият удар с крак в коремната област на Стефан Николич по време на мача с ЦСКА (4:0) не само няма място във футбола, но се счита за непозволен прийом дори в някои бойни спортове. Това обаче не притесни по никакъв начин членовете на ДК, които по чудо се престрашиха да спрат правата на Моци за един мач (и то срещу Левски), но след това бързо включиха задна предавка и прецениха, че подобни кунг-фу тупаници не заслужават по-голямо порицание.

Какво да кажем за съдийската бригада на двубоя? Нито един от шестимата не е видял ситуацията в реално време на терена, твърдят те в писмените си обяснения пред ДК! Начело с главния рефер Георги Йорданов, всички обаче доблестно констатират грешката и също в докладите си са категорични, че действията на Моци заслужават червен картон. Похвално!

Не се съмнявайте, че след подобна "перфектно" свършена работа, Йорданов (оценен със 7,2 от съдийския наблюдател!) и неговите помощници няма да бъдат сакнционирани по никакъв начин. Все пак тяхната работа не е да наблюдават ситуациите в мача внимателно и да вземат точни решения, особени в ключови моменти, нали? Може и да не съм прав, все пак те са само шестима. В родния шампионат явно са нужни поне осем съдии, за да може все някой от тях да отрази овреме звездните нокаути в румънски стил.

Нека обаче оставим съдиите на мира. Дъвчем ги достатъчно. Главните герои в случая са членовете на ДК. Председателят на комисията Юри Кучев заяви, че наложеното наказание за използване на "груба сила" при единоборство е "адекватно". Т.е. от тук нататък всеки може да скача с краката напред при всяка спорна топка и да очаква наказание от една среща. Или поне аз го разбирам по този начин.

Кучев заяви още, че комисията не е наложила по-голяма санкция, защото спазва законите на БФС, а не испанските например, според които през 2009 година Пепе бе наказан за 10 мача след подобен инцидент.

Ако смятате, че изпълнението на португалеца не е точен пример, ще ви дам друг. Точно преди три седмици Стивън Джерард и Мартин Шкъртел извършиха нарушения в дербито срещу Манчестър Юнайтед, действайки с ненужна грубост.

И двамата бяха наказани за по три мача, но все пак те не са толкова велики, колкото Моци и Лудогорец, които оперират в милата "А Група".

Споменавам името на шампиона едва в края на коментара, защото не исках това да бъде основната тема. Струва ми се обаче, че и в днешното решение на ДК може да бъде открита тенденциозност, защото надали футболист на друг отбор от родния шампионат щеше да почива само една среща при подобно деяние.

Лудогорец контролира модните тенденции в българския футбол и в това няма нищо лошо. Разградският тим обаче не се нуждае от облагодетелстване с решения, като днешното, с което за пореден път лъсва трагичното състояние на БФС и хората, които управляват футбола у нас. А срамните истории осигуряват само едно - затъване в дъното!