на живо

БФС: Новото ЦСКА е приемник на Литекс и има 4 титли

"Червените" ще играят на стадион "Васил Левски"

Lap.bg

На пресконференция днес изпълнителният директор на Българският футболен съюз Борислав Попов разясни казуса "ЦСКА". Той заяви, че новият ЦСКА - София е приемник на футболен клуб Литекс и има 4 титли.

"ЦСКА-София няма как да имат 31 титли. Титлите са на ПФК ЦСКА, което е в несъстоятелност в момента. Това е клубът с титлите, с великите победи над Ливърпул, Нотингам... ЦСКА-София сега може да откупи историята, включително титлите на досегашния ЦСКА. ЦСКА-София приема историята на ПФК Литекс Ловеч", заяви Попов.

Той обяви, че промяната на седалището и името на тима е напълно законна.

"Правото на име си е право на име. Всеки може да си смени името. Помним, че един български фен си смени името и стана "Манчестър Юнайтед". Документите за лицензиране допускат изрична промяна на седалище, наименование и клубни цветове. Тоест тази промяна е допустима и от гледна точка на действащото законодателство. Единственото условие, което е необходимо при лицензиране, е да се установи дали една такава промяна води до неприемливо участие в професионалния футбол или в европейските клубни турнири", разясни Попов.

Приемникът на Литекс, който ще играе в елита от следващия сезон, е заявил националния стадион "Васил Левски" за своите домакински мачове и е показал договор с ръководството на съоръжението.

Пред новия клуб остава един неразрешен казус - този с емблемата.

"Трябва да си измислят нова емблема, която да си сложат. Защото тази е на ПФК ЦСКА АД", заяви Попов.