на живо

БФС: Обмисляме ограничаване и на полевите играчи извън Европейския съюз

Отборите да имат поне един играч до 23 години - сред плановете за развитие на футбола у нас

Председателят на Българската треньорската школа по футбол и технически директор на Българския футболен съюз проф. Лъчезар Димитров разкри за официалния видео канал на централата, че се обмисля мярка, според която клубовете ще имат ограничение да използват полеви играчи с паспорти извън европейски съюз. Тя следва решението от следващия сезон да бъдат картотекирани вратари само с европейско гражданство, която предизвика широка обществена дискусия.

Според Димитров, тази мярка ще спомогне развитието на българския футбол и младите футболисти, въпреки разнопосочните интереси на клубовете и БФС.

"Коментираме въпроса подобни ограничителни мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън Европейския съюз. Обсъждаме възможността отборите от Първа лига да имат задължително на терена поне един футболист до 23 години, а тези от Втора лига – поне 5-6 млади играчи. Именно акцентирането върху футболистите на възраст между 18 и 23 години ще им даде възможност те да се развиват в конкурентна обстановка. Добър пример е настоящата селекция на младежкия национален отбор, който стартира успешно настоящите европейски квалификации", заяви Димитров.

Според приетата Концепция, 20 клуба, предимно професионални, ще бъдат подпомогнати финансово от държавата, за да развиват спортната подготовка на подрастващите. Футболистите в тях ще бъдат освободени от такси.

"Беше направена в два вида финансово-разходна справка. Единият вариант е малко по-скромен, другият е малко по-разточителен и в него са включени всички разходи, които следва да обезпечат футболните академии и детско-юношески академии, така че да бъде извършван пълноценен процес на тренировка и за състезателния процес", добави Димитров.