на живо

БФС ще организира извънредния конгрес на 12 октомври

Централата ще свика и редовен конгрес на 18 март 2022 г.

Lap.bg

Българският футболен съюз (БФС) обяви, че ще организира извънредния конгрес на 12 октомври, "въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси".

Софийският градски съд реши, че БФС трябва да се съобрази с желанието на 189-те клуба, които се подписаха с искане за извънреден конгрес. Общото събрание ще е на 12 октомври от 10:00 часа в Зала 1 на НДК.

"Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число - и политически такива", пишат от БФС на сайта си.

Снимка: Lap.bg

От централата допълват, че ще съдействат на всеки клуб "при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции".

"С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи", се казва още в информацията.

Миналата седмица СГС постанови БФС да организира извънредния конгрес, но от футболния съюз направиха опит да го избегнат. Искът на централата обаче бе отхвърлен.

БФС ще свика и редовен конгрес на 18 март 2022 г.