на живо

БФС отличник по съмнителни мачове

Борислав Михайлов подписа с договор с компанията за мониторинг на залози по цял свят

Българският футболен съюз подписа договор за партньорство със световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. Непосредствено преди конгреса за избор президент на Българския съюз, Борислав Михайлов подписа с договор с компанията за мониторинг на съмнителни залози по цял свят и идентифицира подозрителни дейности и нередности в тази област.

Настоящият президент на БФС побърза да официализира договора, след което остави своя стол празен. В основата за напускането на пресконференцията бе наближаващият конгрес, за който Борислав Михайлов трябва да се подготвя. 

Ръководните органи в българския футбол обявиха като своя основна цел борбата срещу предварителното уговаряне на мачове и запазването престижа на футбола и спорта.

Един мач, само един мач от началото на сезона в Първа и Втора лига, както и в Елитната юношеска група до 19 години, е попаднал под подозрение, че е бил манипулиран.

Това разкри заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев. На въпрос кой е този мач, Колев отказа да коментира темата, която все още търпи развитие, а в момента, в който случаят бъде приключен ще стане публично достояние.

"Мачът е предоставен на различни органи, които могат да предприемат законни стъпки за налагане на наказания. Няма как да ви кажа сега кой е мачът. Но ако се стигне до процедура и наказания, ще го научите", зяяви Марио Костурков - ръководител на отдела за борба с уредени мачове към БФС.

Пресконференцията бе под надслов -  БФС Мисия „почтеност”, като за медиите бе предоставена кратка информация за дейността на фирмата, която ще се бори против „черното тото”, за да може българския футбол да бъде изцяло защитен.

Сред предоставената графика присъстваше интересна графика, показваща статистиката от системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи. Цифрите говорят, че от 2012 година до днес се забелязва изключително положителна тенденция в българското първенство.

Според Костурков от 2014 г., когато той пое поста, съмнителните мачове са намалели драстично. "Преди сигналите от УЕФА бяха в рамките на 53 или 47 мача на сезон, а сега са доста, доста по-малко", добави Костурков.

И ако през 2012 година до БФС са постъпили 53 сигнала за съмнения в чистота на българските срещи, то през този сезон забелязваме драстична разлика. Само една футболна среща е предизвикала притеснения в ръководството на БФС. Един мач, който показва, че поводи за съмнения към почтеността на българския футбол -  не трябва да има. Сигналите са снижени до минимум, а цифрите показват, че БФС вече е свършил своята работа...

Тагове: