на живо

Биатлонистката Милена Тодорова с рекордно класиране за Световната купа

23-годишната българка записа най-силния си старт през сезона

Twitter

Биатлонистката Милена Тодорова направи най-силното си състезание в Световната купа по биатлон за този сезон. 23-годишната българка завърши на осмо място в спринта на 7.5 км от последния старт за кампанията в шведския зимен център Йостерсунд.

Тодорова повали всичките 10 мишени и остана на 22.3 секунди след победителката Тирил Екхоф (Норвегия).

30-годишната Екхоф, която предсрочно си осигури за първи път Световната купа по биатлон, измина трасето за 18:44.6 минути и допусна една грешка във втората си стрелба. За биатлонистката от Норвегия това бе 13-а победа за сезона, седма поредна в спринта и общо 26-а в кариерата си. Екхоф се доближи само на един успех от рекорда за брой победи в един сезон - 14, поставен от шведката Магдалена Форсберг през 2001 година.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Доротея Вирер (Италия) финишира втора на 2.5 секунди с чиста стрелба, а трета е Ингрид Ландмарк Тандреволд от Норвегия също без грешка в стрелбата и изоставане от 6.7 секунди.

Още две българки участваха в надпреварата. Мария Здравкова е 73-а с една пропусната мишена и пасив от 2:10.6 минути, а Даниела Кадева завърши 76-а с две грешки в стрелбата и на 2:18.4 след победителката.

Тирил Екхоф е недостижима на върха в генералното класиране с 1103 точки. Втора е Марте Олсбу Рьойзеланд (Норвегия) с 924 точки, а трета е Хана Йоберг (Швеция) с 824 точки. Рьойзеланд завърши на шесто място с една пропусната мишена, а Йоберг остана едва 52-а с три грешки. Милена Тодорова се изкачи на 55-о място с 88 точки.

Екхоф спечели малката Световна купа в спринта с 420 точки, следвана от Рьойзеланд с 304 точки и Хана Йоберг с 296 точки.