на живо

"Билд": Няма да отразяваме медалите на Русия от Рио 2016

Немският таблоид с остра позиция за допинг скандалите в руския спорт

Getty Images

Немският таблоид „Билд” няма да отразява спечелените медали на Русия от олимпийските игри в Рио де Жанейро, ако Международният олимпийски комитет (MOK) допусне страната до участие в Бразилия. Това заяви Главният редактор на отдел "Спорт" в "Билд" - Валтер Стратен.

Крайната позиция на изданието е в резултат на доклада на Независимата комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА), според който в Русия е действала мащабна система за манипулиране и прикриване на положителни допинг проби от зимните олимпийски игри в Сочи.

Както МОК, така и Президентът на организацията Томас Бах изразиха желанието си да преразгледат обстойно целия доклад на канадския адвокат Ричард Макларън и придружаващите го доказателства, преди да обявят дали Русия ще бъде отстранена от участие на олимпийските игри.

В тази връзка Главният редактор на спортната редакция на „Билд” Стратен излезе с изявление: „Ако Русия бъде допусната до участие на олимпийските игри в Рио, „Билд” няма да отчита спечелените от руските спортисти медали. Ще игнорираме техните резултати.”

Той продължава: „Новите разкрития за допинга са скандални и затова трябват сериозни мерки. Тотална забрана".

„Ако Бах не иска да превърне цялата тази борба срещу допинга в просто един фарс, то няма друг избор”, се казва още в позицията на Стратен.

От руското издание РТ поискаха от „Билд” да изясни статията, но в отговор са получили: „За съжаление, ние не можем да отговорим на вашето запитване (за интервю) в момента".

Немският журналист и редактор Фил Бътлър обвини „Билд” в „очевидна политизация”: „Билд” е собственост на Аксел Шпрингер, който има връзки с германската банкова система и всичко това е една икономическа война”.

"МОК също е политическа организация, а Бах се справя доста добре в опитите си да не заема позиция. Той е спортист, така че аз мисля, че ще се опита да бъде справедлив”, добави Бътлър.

До няколко дни се очаква Международният олимпийски комитет да обяви дали Русия ще бъде допусната до участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 5 август.