на живо

Биляна Дудова пред bTV: Горда съм, че съм българка! (ВИДЕО)

"Еуфорията е неописуема", каза световната шампионка по борба

Биляна Дудова пред bTV: Горда съм, че съм българка! (ВИДЕО)

България с първа световна титла в борбата от 2018 година насам. Биляна Дудова спечели златото в категория до 59 килограма на първенството в Осло.

След 4 европейски титли, Биляна Дудова успя да стигне до световния връх и да изпълни дългогодишната си мечта.

"Много съм щастлива, че успях да зарадвам цяла България. Много съм горда, че съм българка, че успях да прославя България и в моя чест целият свят да чуе българския химн. Еуфорията да сбъднеш една своя мечта е неописуема", каза Дудова специално за bTV.

Със спечелването на златото в Осло родната спортистка е изпълнила едно обещание, което дала на своята майка преди да почине - да стане европейска и световна шампионка по борба.

Българката беше безапелационна по пътя си до големия финал в категория до 59 кг при жените, а в спора за титлата успя да надвие японката Акие Ханай.

Снимка: bul-wrestling.org

След силна атака, завършила с хвърляне, Биляна Дудова си осигури аванс от 4 точки. Успя да запази предимството си до самия край на схватката, въпреки трудностите в последните секунди. 

Това е първи медал за България от световното първенство в Осло и първа титла за българската борба от 2018-а година, когато триумфира Тайбе Юсеин.