на живо

Битката за титлата в Испания: мисия (НЕ)възможна

"Барселона" има голям аванс, ала неубедителната игра на "Ноу Камп" срещу "Хетафе" поражда много въпроси

Getty Images

За много специалисти сезон 2017/18 в Испания е вече в историята. "Барселона" е лидер със стабилен аванс след 23 кръга - 7 точки пред "Атлетико", а предимството пред вечния враг - "Реал" Мадрид е внушително - 17 пункта.

Снимка: Getty Images

В последните 2 срещи в първенството обаче каталунците показват много неубедителна игра, довела до загуба на 4 точки. "Еспаньол" измъкна равенство в дербито на Каталуния, а след това същото направи и "Хетафе". От тези грешки може да се достигне до заключението, че битката в Примера дивисион е все още жива.

Ако "Реал" Мадрид практически доиграват първенството и фокусът им е изцяло върху Шампионска лига, то "Атлетико" се превръща в единствен конкурент на играчите на Ернесто Валверде.

Победата на "дюшекчиите" като гости на "Малага" с 1:0 намали още повече дистанцията, като тя вече е 7, докато преди два кръга беше 11. Това е най-малкият аванс, който са имали "червено-сините" от 16-тия кръг. 

За Меси и компания предстоят интересни срещи, където също не е невъзможно да се загубят ценни точки: гостуване на "Ейбар", домакинство на "Жирона" и пътуване към "Лас Палмас". След това предстои истинският тест - на "Ноу Камп" пристига "Атлетико", а загуба би направила битката в Испания още по-ожесточена.

Снимка: Getty Images

В 30-тия кръг "каталунците" имат традиционно трудно пътуване до "Севиля", където загубата на точки е повече от възможна. И последно, но не и по важност, е "Ел Класико", което ще бъде 3 кръга преди края на първенството. За "белия балет" би било огромно удоволствие да вземе трофея от "Барселона" и да го донесат в Мадрид, макар и на градския враг "Атлетико".

Програмата на "дюшекчиите" изглежда една идея по-трудна. Ще се наложи да гостуват на негостоприемните "Рамон Санчес Писхуан", "Камп Ноу" и "Сантяго Бернабеу". Други срещи извън столицата - срещу "Виляреал" и "Реал Сосиедад", могат да притеснят феновете на клуба от испанската столица.

Домакинските срещи изглеждат срещу отбори с по-скромни възможности, което означава, че на "Естадио Уанда Метрополитано" трудно някой ще спре "Атлетико".

Най-голямото предимство на "Лос Рохибланкос" е, че след 33-ти кръг ги очакват преодолими противници, за разлика от каталунците.

Минали са едва 23 кръга от испанското първенство, а намаляващата разлика и обратите, на които сме били свидетели предишни сезони, със сигурност могат да направят първенството далеч по-интригуващо. "Барселона" или "Атлетико" Мадрид ще спечели първенството - но кой от двата клуба? Само времето ще покаже...