на живо

Бившата номер 1 на двойки в тениса обвини китайския вицепремиер в изнасилване

Пън Шуай твърди, че политикът я е принудил да имат сексуални отношения през 2018 г.

Бившата лидерка на световната ранглиста по тенис на двойки - китайката Пън Шуай, отправи обвинения към бившия вицепремиер и високопоставен член на китайската комунистическа партия Чжан Гаоли в изнасилване. 

Чрез разпространената в родината ѝ социална мрежа "Уейбо" тенисистката заяви, че политикът я е принудил да имат отношения през 2018 г. в дома му. Шуай обаче твърди, че няма доказателства за думите си. 

"Много ме беше страх. Онзи следобед първо отказах. Не спирах да плача. После се предадох", написа 35-годишната Пън.

Тя твърди, че отношенията ѝ със 75-годишния Гаоли са продължили от тогава до преди седмица, когато двамата са се разделили. През цялото време съпругата на вицепремиера е знаела за отношенията им.

"Страхувах се да нося в себе си камера или записващо устройство. Нямам записи, а само спомените си, които са ужасни", казва Пън.

Нейната публикация беше изтрита почти веднага, но достигна до чуждестранните медии. Това е първо подобно обвинение срещу толкова високопоставен политик в Китай. До 2018 г. Гаоли е член на Политбюро на комунистическата партия. Смята се че той е близък до премиера Ли Къцян.

 

От днес (4 ноември) в интернет, който в страната е строго контролиран от властите, не може да бъде открито името на тенисистката, страниците, посветени на кариерата ѝ, не се отварят, а и самата дума "тенис" няма резултати при търсене. 

Пън Шуай е една от най-добрите китайски тенисистки. През 2014 г. тя достигна до лидерската позиция в ранглистата на двойки, след като триумфира на "Ролан Гарос", а година по-рано спечели "Уимбълдън".

През 2011 г. китайката заемаше 14-та позиция в ранглистата на сингъл.