на живо

Бивши собственици на "Левски" ще финансират клуба всеки месец (ВИДЕО)

Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов помагат безвъзмездно на „сините“

Бивши собственици на "Левски" ще финансират клуба всеки месец (ВИДЕО)

Трима бивши собственици на "Левски" ще помагат финансово на клуба чрез редовни месечни дарения до края на сезона. Става дума за Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Триото притежаваше мажоритарния дял от акциите в периода юни 2015 - август 2016 г.

Решението бе оповестено пред bTV от Тонев, който бе и изпълнителен директор на "Левски" при предишния собственик - Тодор Батков. Самият Батков съобщи, че е дарил 10 000 лв. и е закупил абонаментни карти за себе си и своя син.

"С Александър Ангелов и Николай Иванов взехме решение да правим дарения на "Левски" всеки месец до края на сезона. Не желая да коментирам нищо повече, включително и за какви суми става въпрос. Сега е моментът всеки, който обича "Левски", да помогне както може", лаконичен бе Тонев.

По-рано днес изпълнителният директор на "сините" Павел Колев разкри, че именно Ангелов е най-крупният дарител от началото на кампанията. Той се е включил в акцията за спасяването на "Левски" със 140 000 лв. Това е почти половината от общата сума, събрана до момента от дарения.

Иво Тонев е бивш общински съветник от групата на ГЕРБ (2007-2012) и бивш председател на Управителния съвет на Българския спортен тотализатор. Преди да поеме управлението на "Левски", той бе дългогодишен ръководител на "Локомотив" София. Именно Тонев бе инициатор на строежа на новия сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", заради който клубът дължи милиони на изпълнителите "Главболгарстрой" и "Автомагистрали Черно море".

Снимка: Lap.bg

Александър Ангелов е сочен като приближен до Делян Пеевски. По време на престоя си в "Левски" той отричаше, че е адвокат на депутата от ДПС, и твърдеше, че двамата просто се познават. 

Николай Иванов е управител на един от най-големите производители на мантинели у нас и председател на Българска браншова организация "Пътна безопасност".

"Левски" изпадна в тежка ситуация в началото на годината, след като бизнесменът Васил Божков напусна страната, а впоследствие му бяха повдигнати седем обвинения от прокуратурата. Мажоритарен собственик на клуба е съдружникът на Божков - Георги Попов. И за двамата бе съобщено, че са задържани в Дубай.

Сметките на генералния спонсор на "сините" - "Национална лотария", бяха запорирани. Така "Левски" на практика загуби основния си източник на приходи. По думите на Павел Колев за нормалното функциониране на дружеството в настоящия му вид са необходими минимум 1,5 милиона лева месечно.

На този етап клубът разчита на дарения (досега над 250 000 лв.), продажби на абонаментни карти (над 4000 от старта на кампанията) и билети. Самият Колев обяви, че заедно с треньора Петър Хубчев и останалите служители от администрацията се е отказал от възнаграждението си. Футболистите обаче очакват да получат своите заплати до 20-о число на месеца.