на живо

Бизнесмен се опита да подкупи националния отбор на Салвадор

Футболистите на държавата от Централна Америка са си взели бележка

Футболистите от националния отбор на Салвадор са отказали възнаграждение от местен бизнесмен. Той им предложил сериозна сума пари, за да не допуснат тежка загуба от Канада в предстоящата им световната квалификация.

Според капитана на тима Нелсон Бония, който дори разполага и със запис на разговора, офертата е била Салвадор да спечели мача, да завърши наравно или да избегне тежко поражение срещу "кленовите" листа, като възнаграждението варира между 30 долара на човек за минута престой на терена при победа и 10 долара при загуба с 0:1.

Евентуално тежко поражение на Салвадор ще спре Хондурас по неговия път към финалната фаза на световните квалификации в зона КОНКАКАФ.

Канада може да изпревари своя съперник, ако победи убедително, а Хондурас загуби гостуването си на Мексико.

Салвадор заема последното място в групата с едва две точки от пет мача.

"Искаме да бъде ясно, че в такива неща няма да участваме. Искаме прозрачност около всичко, което се случва в националния отбор", каза Бония пред местните репортери само три години след като 14 национали на страната бяха наказани доживотно за участието си в манипулиране на резултати от футболни срещи.

Според салвадорския вестник "Ла Пренса Графика" името на бизнесмена е Рикардо Падия. Самият той си призна, но не мисли, че е допуснал грешка: "Нека разследват, не се притеснявам. Ако някой иска да гледа на това като на нещо лошо, нека го прави. Ако друг мисли, че е нещо хубаво, то значи е нещо хубаво", каза Падия.

Отношенията между Салвадор и Хондурас на футболния терен не са никак приятелски. Двете съседни страни дори си обявиха война през 1969 г. след квалификационна серия за световното първенство.

Този конфликт не продължи дълго, но остава в историята под името "Футболната война", защото въпросните мачове допълнително нагнетяват напрежението между двете държави, а по-късно хиляди души губят живота си при размирици край общата им граница.