на живо

Бялата Бразилия. Защо Селесао загърби жълтите си екипи?

Момчетата на Тите в нетрадиционен цвят на Копа Америка

Getty Images

Националният отбор на Бразилия е институция! 5 световни титли, 8 успеха в Копа Америка и куп звезди - Пеле, Роналдо, Зико, Ромарио, Ривалдо... Можем да продължим да изброяваме с часове!

И когато всички тези икони на футбола се появят в съзнанието ни, те винаги носят фланелка с жълто (или златно) и зелено, нали?

Снимка: Getty Images

Само че от бразилската федерация решиха да направят революционна промяна за тазгодишното издание на Копа Америка. Вместо с добре познатия екип, Селесао избра да играе с... бяло!

Всъщност това не е някаква новост, а традиция. Според медиите в страната националният отбор по футбол не е играл в титулярен бял екип от 1950 г. насам. Този път обаче момчетата на Тите имат страхотен повод за промяна.

Снимка: Reuters

С белия си екип те отбелязват точно 100 години от първия си триумф в турнира. През 1919 г. Бразилия побеждава Уругвай с гол в добавеното време и носи идентични фланелки. 

Снимка: Getty Images

През 1950 г. Селесао решава да спре да носи бялата фланелка, след като губи финала на световното първенство от Уругвай.

Как ще подейства тази промяна на футболистите?

Те започнаха участието си на Копа Америка пред собствена публика с класическа победа. Как ще продължат? Ще разберем в следващите дни.