на живо

Блатер шокира с разкрития за нагласени жребии

Той отрече това да се е правело на ниво световни първенства

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер заяви, че някои жребии за евротурнирите са били нагласени. Това е ставало чрез нагряване и изстудяване на топките, използвани за самите жребии за турнири под егидата на УЕФА.

Блатер, на когото ФИФА наложи 6-годишна забрана да заема ръководни постове във футбола заради сериозни съмнения за корупция по време на неговото 18-годишно управление, увери, че докато той е бил на власт всички жребии са били напълно честни.

„Ставал съм свидетел как използват трика с изстудяването и загряването на топките при жребии за евротурнирите. Просто е - едни се поставят в хладилник, а други се загряват. Разликата е осезаема, няма как нещо да се обърка. Искам да подчертая, че това никога не се е правело на ниво световни първенства, не бих го позволил.”

Повод за това изказване станаха някои обвинения, че отборът на Аржентина е бил фаворизиран по време на жребия за Световното първенство в Бразилия през 2014 г. Тогава "гаучосите" се паднаха в група с Нигерия, Босна и Херцеговина и Иран.

"Жребият за Мондиал 2014 бе напълно чист, до последния детайл. Никога не съм докосвал топките, защото това е работа на други хора.

Запитан за течащото съвместно разследване на швейцарските и американските власти срещу него, Блатер отговори:

„Сеп Блатер не е корумпиран. Опитаха се да ме уличат, но няма да открият никакви доказателства. Не съм нарушил швейцарските закони.”

„ФИФА е организация и няма как да бъде корумпирана. Членовете ѝ обаче могат”