на живо

Боец, когото не бива да дразните

Време е да видим Благой Иванов-Багата в UFC, анализират експерти

Благой Иванов-Багата е боец, който вече е постигнал доста в кариерата си. Победи Фьодор Емеляненко в бойното самбо, спечели много сблъсъци срещу силни съперници и няколко пъти защити титлата си в тежка категория на Световните серии. И така, какво предстои на българина? Този въпрос е с повишена трудност, анализира Даниел Паис от елестронното издание realsport101.com.

Какво постигна Иванов дотук

Благой измина дълъг път, за да се превърне в шампион на WSOF. И се сблъска с известни проблеми. Първоначално участва на турнири по джудо и се справя добре. Най-напред печели златен медал на юношеската балканиада през 2013 г., след това се класира трети на европейското по самбо през 2006 г., а през 2008 г. става световен шампион в Санкт Петербург.

Следва очакван преход в света на ММА. След няколко битки в малките лиги Иванов подписва с Bellator. Възходът му е прекъснат през 2012 г., когато е намушкан с нож. Подложен е на няколко тежки операции и няколко пъти изпада в кома. Възстановяването му отнема 18 месеца.

След завръщането си в клетката Багата остава с Bellator до 2015 г., когато допуска загуба от Александър Волков. Следва трансфер в WSOF и шампионски колан още в първия мач. Както и четири последователни успешни защити.

Какво му предстои

Победата над американеца Шон Джордан бе повече от убедителна. Само за 1:43 минута съперникът му бе повален в нокаут след серия опустошителни удари. Превъзходството бе твърде очевидно и евентуален реванш изглежда изключен. Единственият шанс за това е Джордан да сломи някои от бойците, които вече претендират за пояса.

Със сигурност крайно любопитен ще бъде нов сблъсък с Фьодор Емеляненко. Императора също се състезава на високо ниво, а това гарантира много публика. Феновете отдавна се питат дали успехът на Иванов срещу руснака в самбото се дължи на щастлива случайност или на истинска класа.

Другото възможно предизвикателство пред българина се нарича...UFC (Ultimate Fighting Championship). А във висшата лига на ММА Благой може да нанесе много повече поражения, отколкото хората очакват. Може би е време да се придвижи на следващото ниво.