на живо

Богатството на Майкъл Джордан: 2 млрд. долара, яхти, самолети и имоти

Със сигурност от "Адидас" и до ден днешен съжаляват за изпуснатата възможност

Getty Images

Майкъл Джордан е не само един от най-популярните и обичани спортисти за всички времена, но и един от най-заможните.

Според испанския вестник "Марка", богатството на Въздушния възлиза на 1,9 млрд. долара, което го превръща в най-печелившия в бранша и в най-успешния маркетингов проект в историята.

Майкъл Джордан се нарежда сред 500-те най-богати американци и сред 1500-те най-богати хора в света.

Ето как Въздушния е натрупал богатството си:

- За 15 сезона в НБА е спечелил 93,8 млн. долара от заплати

От заплатата си на баскетболист в "Чикаго Булс" Майкъл Джордан е натрупал общо 93,8 милиона долара за 16 години в НБА, като почти половината от тях – 63,2 млн. долара, са от последните му два сезона в "Булс". Докато играе за "Уизардс" Въздушния прибавя към банковата си сметка още 2 милиона.

Богатството му е в резултат на постигнатото на паркета, чието отражение се измерва в успешни рекламни сделки. 

Снимка: Getty Images

Майкъл Джордан прави и няколко доста успешни инвестиции, като покупката на частни самолети, яхти, имоти, голф игрища, мотоциклети, автомобили и други луксозни играчки.

Това обаче не се отразява на банковата му сметка, както стана с много от спортистите, профукали стотици милиони долари от богатството си.

- Първият му договор с "Найк" e за $ 250 000

В основата на богатството на Въздушния е обвързването му със спортния концерн "Найк". През 1984 г., в първата му година в НБА, той подписва с фирмата от Орегон за 250 000 долара на година. Джордан повече харесвал "Адидас", но по онова време германската фирма се фокусирала върху баскетболисти над 2,13 м (той бил 1,98 м висок). И тогава шефът на "Найк" – Фил Найт, се намесил.

"Подписването с Джордан бе най-доброто решение, което съм взимал през живота си", признава той.

Специално за него фирмата създаде отделна линия за маратонки и спортно облекло – марката Jordan, за която баскетболистът получава на година по 100 милиона долара. Неговите маратонки Air Jordan са най-продаваните в историята, а логото на Въздушния с изплезения му език, както преди всеки изстрел към коша, е разпознаваем символ по целия свят.

Снимка: БГНЕС

Благодарение на тях самата фирма получава по 3 милиарда долара годишно. Децата на легендата – Джефри, Майкъл и Джасмин, заемат в момента различни постове във фирмата на баща си, една от най-успешните маркетингови истории изобщо. И не е чудно, че на Майкъл Джордан не му се налага въобще да се натиска да печели през социалните медии – той просто няма нужда от тях.

Цифрите са красноречиви: ако някой е имал благоразумието да инвестира 1000 долара през 1984 г. в "Найк", 20 години по-късно е щял да има 9 милиона долара, а днес би имал 84 милиона, ако е запазил акциите си.

Другият голям удар на Джордан е покупката на "Шарлът Хорнетс" през 2010 г. за 275 млн. долара. Днес баскетболният клуб е оценен на 1,05 милиарда долара. Въздушния има акции също в бейзболния "Маями Марлинс".

- Страстите на Въздушния - голф и пури

Майкъл Джордан не се лишава от своите любими неща, сред които е собственият му самолет, в чиято регистрация е вграден състезателният му номер – 23, и шестицата за шестте му шампионски титли с "Булс". Притежава 47-метрова яхта на стойност 80 милиона долара с всевъзможни екстри и удобства.

И на нея, и в самолета си, Майкъл не се разделя с другата си слабост – хаванските пури, за които признава, че пуши по 6 на ден. Два пъти той е сниман за корицата на списание за привържениците на пурите.



Голфът е друга голяма страст на легендарния баскетболист, на която се отдава след края на професионалната си кариера. Има свой собствен голф клуб във Флорида, наречен Grove XXIII, където често може да бъде видян да се вози на количката с пура в устата.

bTV призовава: останете си вкъщи!