на живо

Боян Йорданов изуми с 47 точки в един мач

Българинът помогна на своя "Кифисиас" Кифисиа да победи "Ираклис" Халкидас с 3:1

Facebook

Българският волейболист Боян Йорданов впечатли с представянето си в последния мач на своя "Кифисиас" Кифисиа, отбелязвайки 47 точки за четири гейма. Той беше с основна заслуга за победата на тима с 3:1 (21:25, 25:21, 38:36, 25:20) над "Ираклис" Халкидас в среща от 7-ия кръг на гръцкото първенство.

Йорданов започна като титуляр за своя отбор. Директно от сервис българинът записа 2 точки и направи само 1 успешна блокада. Останалите 44 пункта диагоналът отбеляза от атака, като според статистиката успеваемостта му е 73%.

Константинос Христофиделис стана втори по резултатност за "Кифисиас" с 9 точки.

За "Ираклис" Халкидас Омар Тапиа отбеляза 33 пункта.

Снимка: Facebook

След победата "Кифисиас" се изкачи на пето място в класирането на гръцката лига.

Постижението на Супер Бобо е нов рекорд за него. До сега той беше отбелязвал най-много 42 точки за мач. Това се случи през 2013 г., когато играеше за "Олимпиакос" Пирея.

Преди седмица българинът оглави класацията за най-ефективен нападател в Европа за този сезон. Според авторитетния сайт Worldofvolley.com, Йорданов отбелязва средно по 26 точки на мач. Постижението му е доста впечатляващо, особено след като през миналия сезон се възстановяваше от операция в рамото и игра само в началото за "Томис" Констанца и в края на кампанията за "Левски", където започна неговата кариера.

Въпреки своите 47 точки, Йорданов е далеч от световния рекорд, който се държи от кубинеца Леонардо Лейва Мартинез. През 2013 г. той отбеляза 59 точки за корейския "Даеджонг Самсунг".

При дамите обаче имаме повод за гордост. Българската националка Елица Василева държи рекорда с 57 точки в една среща.