на живо

Боян Петров за пътя към върха

Алпинистът бе гост в предаването "Тази сутрин" по bTV

Facebook

Най-добрият български алпинист Боян Петров, който само преди дни изкачи деветия по височина връх в света Нанга Парбат (8126 м) бе гост в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Петров е първият българин, който на два пъти изкачва по три осемхилядника в рамките на една година. През 2014 г. бяха успешни експедициите му до Канчендзьонга (8586), Броуд Пик (8047) и К2 (8611). Тази година преди Нанга Парбат той покори Анапурна (8091) и Макалу (8485).

По този начин Боян Петров вече има изкачени осем осемхилядника и продължава към заветната цел - да покори всичките 14.

"От два дни и половина съм в България, но не мога да се аклиматизирам все още и ставам в четири сутринта, питайки се какво ще правя днес", каза алпинистът.

Снимка: Ладислав Цветков

Петров потвърди впечатленията, че Нанга Парбат е сред най-големите предизвикателства и опасности: "Мислех, че Нанга Парбат ще е планината убиец. Тя е тегава планина, ако се разсееш за миг нещо може да те удари. Всеки ден се бориш с оцеляване. Винаги си напрегнат".

Подвизите на Петров са впечатляващи. Той катери върхове без кислород, на инсулин.

Снимка: Ладислав Цветков

"Трябваше много да внимавам заради диабета. Успях да обуча испанците, с които катерех, как да действат, ако ми прилошее. Имам захар във всеки един джоб на екипировката. Да, случи се единия ден да имам ниска кръвна захар, но колегите успяха да ме съживят. Това е част от трудностите", продължи разказа си той.

Алпинистът сподели, че е прекарал на Нанга Парбат само час.

Следващото му препятствие по пътя към изкачването на всичките 14 осемхилядника е да завърши Хималайската корона.