на живо

Боянка Костова с четвърта европейска титла за Азербайджан

Тя се завърна след 4-годишно наказание за употреба на допинг

Състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова триумфира в категория до 59 кг на европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. 

Тя не беше сред фаворитите за медал, като беше шеста по предварителна заявка. Въпреки това Костова завърши с двубой от 211 кг. Тя беше трета след изхвърлянето с 95 килограма, но с най-добър резултат от 216 кг в изтласкването си гарантира златото.

Втора с килограм по-малко в двубоя остана представителката на домакините Олга Тьо (95 +115), а Дора Чакунте от Франция се нареди трета със същото постижение.

За Костова това е четвърта европейска титла след първите ѝ места в Анталия (2012 г.), Тбилиси (2015 г.) и Фьоде (2016 г.). Родената в Пловдив тежкоатлетка има и една световна титла в актива си - от Хюстън през 2015 г. 

Българката се състезава за Азербайджан от 2011 г. Преди това тя спечели златото на световното първенство за девойки през 2009 г. и на младежките олимпийски игри през 2010 г. за България. 

За Костова форума в Русия беше завръщане към големите първенства след изтърпяно 4-годишно наказание за употреба на допинг. През 2016 г. тя беше уличена в употреба на анаболния стероид станозолол. Пловдивчанката и още един българин, състезаващ се за Азербайджан - Валентин Христов, бяха заловени при мащабната акция на Международния олимпийски комитет и на Световната антидопингова агенция. 

Тогава компетентните органи отвориха отново пробите им от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. От 265 теста, 30 показаха положителен резултат, а сред тях беше и пробата на Костова, която завърши на пето място в своята категория на най-важния спортен форум.

Заради наказанието родената в България щангистка не успя да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро (както и целият отбор на Азербайджан), където бе сред фаворитите за медал.