на живо

Боят в Братислава като част от ултрас културата (ВИДЕО)

Мачът между "Левски" и "Ружомберок" премина без напрежение

Боят в Братислава като част от ултрас културата (ВИДЕО)

Боят между фенове на футболния "Левски" и на привърженици на "Краковия" и "Аякс" е типичен за ултрас културата. 

Запалянковците си спретнаха меле в централната част на Братислава часове преди "сините" да победят словашкия "Ружомберок" с 2:0 в първи мач от първия предварителен кръг на Лига Европа. Инцидентът стана в късните часове на 10 юли. "Сините" фенове седели в кафене на една от пешеходните улици в столицата и били нападнати от представителите на полския и холандския тим. Двете групи започнали бой, като във въздуха летели столове и маси, витрини на съседните търговски обекти също са счупени. 

Полицията в Братислава реагира бързо, като арестува 107 от участниците - 51 българи, 41 поляци и 15 холандци. 17 са ранените в боя, за щастие няма сериозно пострадали. След кратък престои в полицията, всички българи са били освободени, а те присъстваха и на мача в Ружомберок - градчето, което е на 260 км от Братислава.

"Българските привърженици, които са използвали възможността да спят в столицата, не са били виновни, били са нападнати в гръб. Те от своя страна са оказали сериозна съпротива. Привържениците на "Краковия" и "Аякс" са побратими. При ултрас културата има агитки, които се харесват и си сътруднича. Общата им цел е заедно да участват в такива неща. Част от ултрас културата са сбиванията. Има и кодекси по тези сбивания, като да не се използват ножове. Информацията е, че феновете на "Краковия" са искали да се сбият с други фенове - на "Сутиеска", но не са ги намерили. Така са попаднали на българите и така е тръгнало цялото меле", разказва пратеникът на bTV в Словакия Иван Боянов.

"Нещо много важно за ултрас културите - много често феновете се разбират седмици предварително през социалните мрежи да организират такива масови мелета и това е техния начин за изразяване на любовта към любимия си отбор. Има специални канали в социалните мрежи, където те с гордост описват какво се е случило в ситуации като тази.", обобщава той.

Тагове:

Левски фенове