на живо

Бойко Борисов: "Левски" ще го бъде!

"Това, че футболът ни липсва, не значи, че нещо ще се промени", каза министър-председателят

Министерски съвет

Министър-председателят на България Бойко Борисов прогнозира, че футболният "Левски" ще се пребори с финансовата криза, която го връхлетя, след като бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния му спонсор.

В ефира на "Дарик" той изрази готовност да помогне на "сините" и припомни, че вече е дал идея - основният пакет акции да премине в ръцете на феновете.

"Трябва да се справим. Ще го бъде "Левски". Опитваме да помогнем на всички. "Левски" е клуб, който заслужава това", заяви той.

Борисов коментира и темата за завръщането на футбола по стадионите, като не се нае да посочи конкретна дата за това. Мачове у нас не се играят от 13 март, когато беше въведено извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

"Това, че ни липсва не значи, че нещо ще се промени. Ген. Мутафчийски разказа какво се случи в Европа и това стигна и до България. Това, че не стои на неговото внимание, също е вярно. Неговата задача и на Щаба е да успяваме да държим България по нисък брой заразени и починали. Голяма част от хората считат това за правилно. В сферата на спорта се считат много неща. Политиците най-много обичат бъдеще време. Ето, сега слушам - в Италия ще разпуснат дадени мерки, но от 4 май. Имаше конферентна връзка между министрите на спорта в Европейския съюз. Олимпийският цикъл не е прекъсват. Друг е въпросът дали изобщо ще има Олимпиада. Ние сме подготвили план за възстановяване на спорта", заяви той и допълни:

"Всички състезатели и треньори ще бъдат тествани за наличие на коронавирус след падането на карантината. Ще има КПП-та, настаняването в базите ще е по единично. Ще има лекар, който да следи на състоянието на спортистите, ще има всичко необходимо за деизфенкция. Но това е в бъдеще време".

Борисов беше категоричен, че държавата ще подпомогне футболните клубове, ако това е нужно.

"Гледаме и какво се случва и в Европа. Всички говорят за бъдеще време. В Германия, в четвъртък ще си говорят за бъдещето! В бъдеще, разбира се, че ще направим всичко, за да помогнем на футболните клубовете. Но преди пандемията се осигуриха средства за два стадиона. Тези пари не са пипани, могат да си използват. Мутафчийски не се нуждае от оправдание. Или по някакъв начин, който да гарантира здравето на спортистите", заяви още Борисов.

bTV призовава: останете си вкъщи!