на живо

Бойкот в американския спорт заради стрелба по чернокож

29-годишен мъж може да остане парализиран, след като бе прострелян в гръб от полицаи

Бойкот в американския спорт заради стрелба по чернокож

Пред сериозно предизвикателство е изправена Националната баскетболна асоциация (НБА), след като "Милуоки Бъкс" бойкотира мача си с "Орландо Меджик" от плейофите. Състезателите на отбора не излязоха за петата среща в серията в знак на протест срещу расовата несправедливост.

Решението е в резултат на ново напрежение в САЩ. В неделя 29-годишният Джейкъб Блек бе прострелян седем пъти в гръб от полицаи и то пред очите на трите си деца (момчета на 3, 5 и 8 години), докато се опитвал да прекрати спор между две жени. 

След бойкота, баскетболистите на "Бъкс" публикуваха изявление: "Въпреки призивите за промяна, няма никакви действия, така че нашият фокус днес не може да бъде върху баскетбола.

Когато излезем на паркета, ние представляваме Милуоки и Уисконсин. От нас се очаква да играем на високо ниво, да дадем всичко от себе си и да поемаме отговорност за грешките си. Ние стоим зад тези стандарти и в този момент, ние настояваме за същото от нашите законодатели и служители на реда. Искаме справедливост за Джейкъб Блейк и настояваме полицаите да бъдат подведени под отговорност", гласи изявлението.

Заради действията на "Милуоки Бъкс" ръководството на НБА реши да отложи всички мачове в сряда.

Отложени двубои има в бейзболната лига (MLB), футболното първенство и женската баскетболна лига.

"Искаме промяна. Писна ни", написа в остра публикация в "Туитър" звездата на НБА Леброн Джеймс.

Твърди се, че неговият отбор "Лос Анджелис Лейкърс" и градският съперник "Лос Анджелис Клипърс" дори са поискали сезонът да бъде прекратен и да няма шампион. Всички останали отбори обаче желаят мачовете да се доиграят. 

Носителката на две титли от Големия шлем Наоми Осака изрази недоволството си, като се оттегли от турнира в Ню Йорк, в който стигна до полуфиналите. Това принуди организаторите да обявят един ден прекъсване на надпреварата.

"Като спорт тенисът колективно заема позиция срещу расовото неравенство и социалната несправедливост, които за пореден път бяха издигнати на преден план в САЩ", се казва в позиция на американската федерация по тенис, на АТП и женската тенис асоциация (WTA).

Осака не очаква срещу нея да има последици заради решението ѝ: "ако мога да поставя началото на разговора в предимно бял спорт, смятам това за стъпка в правилната посока".

"Стомахът ми се свива да гледам продължаващия геноцид на чернокожите хора от страна на полицията", написа Осака.

Решението ѝ бързо бе подкрепено от други състезатели. Американската тенисистка Слоун Стивънс сподели посланието ѝ и написа: "Продължавай да говориш. Гордея се с теб".