на живо

Боксьорите ни с още един шанс за Рио

Все още нищо не е изгубено

България спечели само една квота от олимпийските квалификации по бокс в Самсун, Турция. В категория до 51 килограма Станимира Петрова се класира за финала на турнира, с което си осигури директна виза за Рио през лятото.

Светлана Каменова и Даниел Асенов отпаднаха на крачка от мечтаните билети за Бразилия.

Въпреки това, боксьорите ни все още имат шанс за участие на Олимпийски игри през август. Но този път ги очакват световните квалификации, на които ще се боксират някои от най-добрите в този спорт. Турнирът ще се проведе от 14 до 26 юни в Баку, Азербайджан.

В зависимост от категорията, участниците ще могат да спечелят между 1 и 5 квоти.

За едно място на финалите в Рио ще се борят боксьорите в категория 91 кг и + 91 кг.

В категория до 49 кг са предвидени две квоти, а в останалите – по пет.

Шансът за олимпийски визи при жените ще бъде Световното първенство в казахстанската столица Астана, което ще се проведе от 19 до 27 май. Първите четири състезателки във всяка категория ще получат квоти за Рио 2016.

Българските боксьори, които са били част от Световните боксови серии или професионалното направление на АИБА, ще имат възможност да се пуснат в друго състезание. То ще се състои в края на юни и началото на юли. Първоначално София трябваше да е домакин на надпреварата, но вместо това друг град ще приеме квалификацията.

В този турнир се очаква да се състезават Тервел Пулев, Александър Александров, Спас Генов, Детелин Далаклиев и Борис Георгиев.