на живо

Болт, Фара и Ниекерк спорят за атлет номер 1 на годината

За приза при дамите ще се борят Алмаз Аяна, Илейн Томпсън и Анита Влодарчик

Getty Images

Само шампиони от олимпийските игри в Рио де Жанейро ще спорят за отличието Най-добър атлет на годината. От Световната федерация по лека атлетика обявиха тримата претенденти при мъжете и жените.

Снимка: БГНЕС

Очаквано за приза ще се бори Юсейн Болт, който вече има девет олимпийски титли в кариерата си. В Рио представителят на Ямайка триумфира на 100 и 200 м., както и в щафетата 4Х100м. Така световният рекордьор повтори постижението си от Пекин 2008 и Лондон 2012. Болт обяви, че най-вероятно ще се оттегли след световното първенство в британската столица през 2017 г.

Снимка: Getty Images

Британецът Мо Фара е основен конкурент на Болт. Преди месец той спечели надпреварата за най-добър атлет на Европа за трети път в кариерата си. На олимпийските игри в Рио Фара стана вторият атлет в историята, който дублира титлите си на 5000 и 10 000 метра.

Снимка: Getty Images

Представителят на ЮАР Уейд ван Ниекерк е третият, който остава в надпреварата за приза. На олимпийските игри той подобри 17-годишния рекорд на американеца Майкъл Джонсън, преодолявайки 400 м за 43,03 сек.

Снимка: Getty Images

При дамите основен фаворит е Алмаз Аяна. Представителката на Етиопия подобри върховото постижение в бягането на 10 000 м, завършвайки за 29:17.45 мин. Предишното най-добро постижение в дисциплината беше поставено преди 23 години.

Снимка: Getty Images

Носителката на олимпийски титли на 100 и 200 м в Рио де Жанейро - Илейн Томпсън от Ямайка също е в надпреварата за приза.

Снимка: Getty Images

Тройката при дамите допълва състезателката в хвърлянето на чук Анита Влодарчик от Полша, която постави нов световен рекорд в своята дисциплина - 82.29 м.

През 2015 г. наградата грабнаха Ащън Итън от САЩ и Гензебе Дибаба от Етиопия.

Победителите тази година ще бъдат обявени на 2 декември на специална церемония в Монако.