на живо

Борбен Гришо победи Чилич в маратонски мач

Димитров е в третия кръг на "Ролан Гарос"

Getty Images

Григор Димитров се класира за третия кръг на "Ролан Гарос". Най-добрият ни тенисист победи Марин Чилич с 3:2 сета (6:7 (3), 6:4, 4:6. 7:6 (2), 6:3) в маратонски мач, продължил близо четири часа и половина.

Димитров изравни най-доброто си класиране на Откритото първенство на Франция. В следващия кръг той ще се изправи срещу Стан Вавринка.

Двубоят в Париж се превърна в истинска епична битка, а българинът изигра може би най-силния си мач от началото на годината. Въпреки че на два пъти изоставаше в резултата в сетовете, Гришо не се отказа и доведе мача до пети сет, в който бе безкомпромисен.

Срещата започна равностойно, а българинът получи отлична възможност за пробив в седмия гейм, когато поведе с 40:0. Чилич обаче отрази и трите шанса, открили се пред съперника му, а веднага след това на свой ред взе подаването на българина на нула, за да поведе с 5:3 и да получи възможност да затвори сета на свой сервис. Тогава обаче Димитров реализира първия си пробив в мача и след още няколко разменени подавания двамата стигнаха до тайбрек. В него резултатът бе равен до 3:3, но след това 11-ият в схемата хърватин взе четири последователни точки и спечели сета.

Снимка: Getty Images

Във втората част двамата тенисисти продължиха да печелят сервис геймовете си до 5:4 за българина. Тогава той поведе с 40:15 на сервиса на съперника си и макар Чилич да неутрализира първите два сетбола, при третия Димитров изравни резултата в сетовете за 1:1.

Третият сет се разви по подобие на втория, но този път ролите бяха разменени - Чилич направи пробив за 4:3, а малко по-късно поведе с 2:1 сета след 6:4.

С напредването на мача и темпото на игра се покачи. Двамата направиха няколко впечатляващи разигравния по пътя към тайбрека. Димитров вкара серия от страхотни удари и бомбени сервиси и и прати мача в решителен пети сет.

Българинът направи пробив още в първия гейм на петата част. В седмия Димитров за втори път спечели подаването на опитния хърватин, повеждайки с 5:2 гейма. Чилич върна пробива, но в следващия гейм отново допусна такъв и така Димитров спечели последния сет с 6:3, за да се класира за четвърти път в кариерата си за третия кръг на "Ролан Гарос" след 2013, 2017 и 2018 година.