на живо

Бойко Борисов отказа акциите на "Левски" (ВИДЕО)

Абсурдно е премиер да притежава футболен клуб, обяви Красен Кралев

Премиерът Бойко Борисов отказва да приеме акциите на "Левски", заяви спортният министър Красен Кралев пред журналистите пред Министерски съвет.

"За да има прехвърляне на акциите, трябва да има желание и от двете страни. Очевидно едната страна не желае да ги получи. Смятаме, че това е опит за политизиране съдбата на "Левски", което не е редно. Няма как премиерът на държавата да е собственик на който и да е клуб. Виждаме, че има желаещи, които да станат притежатели на акциите. Ако те не потвърдят желанието си, редно е акциите да отидат в привържениците на клуба. Те са заявявали многократно желанието си да вземат съдбата на "Левски" в свои ръце.", заяви Кралев. 

Снимка: Ладислав Цветков

"Това е несериозно отношение към съдбата на клуба, но вината в това не е на премиера Борисов, а на собствениците на клуба, които решават на кого да джиросат акциите. Редно е съдбата на "Левски" да бъде предадена в ръцете на привържениците."

"Помагали сме на много клубове. През последните месеци виждате какви средства се дадоха на пловдивските отбори да се изградят бази". 

"Решението Христо Йовов да бъде в спортния тотализатор няма нищо общо с факта, че е бил собственик на "Левски". Знаете, че в ръководството на спортния тотализатор винаги е имало спортисти. Не виждам лошо да има и футболисти.", коментира още Кралев.

"Вътре има доказани специалисти от Министерството на финансите, специалисти по високи технологии. Това показва и към момента, че сме били на прав път с назначаването на този борд. Не виждам никаква връзка."

Снимка: Ладислав Цветков

"Тези акции трябва да ги върнете на тези, които са Ви ги предали, защото премиерът няма желание, няма моралното право да притежава акции, в който и да е спортен клуб в България.", обърна се Кралев към Сашо Диков.

"Не е нормално такова нещо да се случи с клуб като "Левски". Самите събития не са предизвикани от държавата, а от собствениците на клуба. Този въпрос трябва да го зададете към тях, а не към нас. Привържениците на клуба доказаха, че са огромна сила, и ще помогнат за спасяването на "Левски". Няма да допуснат подобно нещо. Това, което ние смятаме за редно, е акциите да бъдат предоставени на тях. След това можем да водим разговори как да им се помогне и да се търси вариант този отбор да продължи да съществува.", добави спортният министър.

"Левски" е голям клуб, винаги има големи рекламодатели. Невинаги са един или двама. През годините е имало много желаещи да помогнат на клуба. Когато този казус със собствеността се изчисти, компаниите ще бъдат по-активни в желанието да дават средства.", завърши Кралев.

От началото на годината събитията на "Герена" се развиват много бурно. През февруари срещу финансовия благодетел на "сините" Васил Божков бяха повдигнати 11 обвинения от българската прокуратура.

Сметките му бяха запорирани, а "Левски" изпадна във финансова криза. Феновете обаче се активизираха и за три месеца чрез абонаментни карти и откриването на дарителски сметки успяха да подпомогнат клуба с повече от 1,7 милиона лева. 

"Левски" не може да обслужва вече задълженията си, а преди седмица изпълнителният директор Павел Колев обяви, че в касата на "сините" са останали едва 10 000 лв., играчите не са получавали повече от две заплати, а след края на извънредното положение, което е днес, ръководството и треньорският щаб ще подадат оставки.

Междувременно баскетболният треньор Константин Папазов изяви желание да замине за Дубай, за да преговаря лично с Божков за акциите.

В интервю за bTV миналия петък бизнесменът даде три варианти да се раздели с акциите - да ги продаде, да ги върне откъдето ги е взел, и да ги преотстъпи на феновете, ако могат да развиват клуба. Освен това той нарече Бойко Борисов "унищожителя на "Левски".

Два дни по-късно Папазов заяви в предаването "120 минути", че Божков е обещал да му прати акциите по куриер. Вместо това акциите бяха джиросани на премиера Бойко Борисов, защото той е "отговорникът за погубването на "Левски", който неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му".

Акциите бяха занесени в Министерски съвет от Сашо Диков, но се оказа, че премиерът Борисов не иска да ги вземе. Те ще бъдат върнати на "НОВЕ Холдинг".