на живо

Боряна Калейн: Надявам се да успеем отново да сме на върха

"С Катрин направихме каквото можахме и се преборихме", заяви българската гимнастичка

Отново на върха на световната гимнастика - там българските представителки искат да върнат своя спорт, а поредната крачка е направена. Две от родните гимнастички - Боряна Калейн и Катрин Тасева, спечелиха квоти за олимпийските игри в Токио през 2020 г. 

За първи път от 2008 г. насам две ще бъдат българките, които ще се състезават за мечтаното отличие при индивидуалистките. Калейн и Тасева си осигуриха участие след като се класираха в топ 16 на многобоя на световното първенство в Баку, Азербайджан.

"Първата ми емоция беше да се разплача с приключването на топката, защото знаех, че съм направила всичко възможно. В момента не мога да осъзная какво направих. Ще ми трябват няколко дни. Просто съм много щастлива. Мотивират ме моите лични треньори - моят личен треньор Марияна Памукова, главният мениджър Бранимира Маркова, президентът на федерацията Илиана Раева. Те винаги са зад гърба ми и страшно много ми помагат. Всички държави искаха да вземат по две квоти, беше много тежко състезание, но с Катрин направихме каквото можахме и успяхме да се преборим", бяха първите думи на Боряна Калейн. Тя записа и най-добро представяне за българска гимнастичка в многобой на световното първенство от 2001 г. насам, когато Симона Пейчева спечели бронз. Днес (20 септември) Калейн се класира четвърта.

"Силно се надявам да е така, защото го правим за българската художествена гимнастика. Сега трябва да си изиграя съчетанията така, както ги изиграх днес. Останалото съдиите го преценяват. Надявам се отново да успеем да сме на върха", заяви тя.

"Госпожа Маркова ми каза да ходя да пия водичка, че малко се изморих. Госпожа Раева каза, че е много доволна от моето представяне, много ме обича, притеснявала се е, защото не съм имала достатъчно опит, но въпреки това съм се справила прекрасно", разкри още тя.