на живо

Ботас спечели в Турция, а Верстапен излезе начело

Световният шампион Хамилтън завърши пети

Reuters

Убедителна победа за Валтери Ботас в Гран При на Турция. Пилотът на "Мерцедес" доминираше и триумфира. Втори финишира Макс Верстапен ("Ред Бул"), с което излезе начело във временното класиране при пилотите. Челната тройка в Истанбул допълни Серхио Перес ("Ред Бул").

Световният шампион Люис Хамилтън, който стартира от 11-о място заради наказание, завърши на пета позиция. Британецът опита да навакса, отказвайки да влезе в бокса. Когато това все пак се случи, Хамилтън се скара на екипа си, че е бил повикан.

Снимка: Reuters

Гран При на Турция започна на мокра писта и пилотите изчакваха тя да изсъхне, за да сменят гумите. Първи от водачите в бокса влезе Верстапен - в 36-ата обиколка. Фетел заложи на по-различна стратегия - гуми за сух асфалт. Експериментът обаче се оказа неуспешен и на германеца се наложи да влиза отново в бокса.

Впоследствие начело излезе Шарл Льоклер, който избра да не сменя гумите до края, но това не сработи и Ботас си върна лидерската позиция. Междувременно Хамилтън, който на няколко пъти отказа да влезе в бокса, го направи и се завърна на пето място.

Така Верстапен вече води в генералното класиране със 7 точки пред Хамилтън.

Снимка: Reuters