на живо

Ботас потегля пред Хамилтън на "Имола"

Отново доминация на "Мерцедес"

Getty Images

Болидите на "Мерцедес" ще потеглят първи в утрешното състезание за Гран при на Емилия Романя. Финландецът Валтери Ботас спечели квалификацията пред световния шампион и свой съотборник Люис Хамилтън.

Запазва се тенденцията за доминация на "сребърните стрели", които във всеки от досегашните 13 старта потеглиха от полпозишън. За четвърти път през кампанията Ботас ще тръгне от първа позиция на стартовата решетка.

Трети ще потегли Макс Верстапен ("Ред бул"), а четвърти - Пиер Гасли. Пилотът на "Алфа Таури", който победи в Гран при на Италия, впечатли с представянето си и изравни най-доброто си класиране в квалификация във Формула 1.

На пистата "Енцо и Дион Ферари" в Имола, която е домашна за "Скудерията", пилотите на италианския отбор отново разочароваха с представянето си, както се случи и при Гран при на Италия. Шарл Льоклер се класира седми, а Себастиан Фетел ще потегли от 14-о място.

В генералното класиране Хамилтън води със 77 точки пред съотборника си Ботас, а още 2 или 3 победи в оставащите 5 старта ще му гарантират седма световна титла. Точно колкото има и легендарният Михаел Шумахер.