на живо

Божков обявява името на новия собственик на "Левски" днес в 10:00 ч.

Това стана ясно от публикация на бизнесмена във "Фейсбук"

Васил Божков използва страницата си в социалната мрежа "Фейсбук", за да съобщи, че днес (22 май) в 10:00 ч. ще стане ясно името на новия собственик на "Левски". То ще бъде обявено след края на анкетата, публикувана от бизнесмена тази сутрин.

Съобщението на Божков

"Благодаря ви за интереса, активността и най-вече за смелостта да го направите открито. Утре в 10:00 ч. ще стане ясно името на новия собственик на 86.6 % от акциите на ПФК ЛЕВСКИ"
#БъдетеЗдрави"

Наско Сираков, Тити Папазов, НКП или Тръст "Синя България" - кой да бъде следващият собственик на "Левски"? Това пита Васил Божков в новата си анкета, след като тази сутрин стана ясно, че 80% от гласувалите в запитването на страницата му във "Фейсбук" искат следващият мажоритарен собственик на "сините" да бъде определен чрез електронно гласуване.

Божков представи "най-обсъжданите четири кандидатури" - на Наско Сираков, Константин Папазов, Тръст "Синя България" и Националния клуб на привържениците (НКП). Той обаче даде възможност и за добавяне на свободен избор от хората. Това предизвика мощна активизация сред потребителите и провокира тяхната креативност, а веднага сред вариантите бяха включени депутатът от ДПС Делян Пеевски, министър-председателят Бойко Борисов, ЦСКА, Слави Трифонов, Бил Гейтс, соченият за сръбски наркобос Сретан Йосич, Гриша Ганчев, собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, министърът на финансите Владислав Горанов и много други.

След създаването на първата анкета за "електронното гласуване" председателят на НКП на "Левски" Степан Хиндлиян призова феновете да не участват в нея и нарече всичко това "цирк". Той добави, че левскарската общност вече е застанала твърдо зад легендата Наско Сираков.

В предаването "Тази сутрин" по bTV пък председателят на Тръст "Синя България" Даниел Стрезов заяви, че "не е сериозно собственикът на "Левски" да бъде оповестен чрез някаква анкета във "Фейсбук".

Кризата във футболен клуб "Левски" продължава да бъде основна спортна тема. 86,6% от акциите на "сините" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година - Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

И Божков, и Попов са в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Наско Сираков изрази готовност да придобие акциите на клуба и получи подкрепата на феновете.

Снимка: Lap.bg

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

Снимка: Ладислав Цветков

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Междувременно депутатът от ДПС Делян Пеевски дари на "Левски" 500 000 лв., което не се прие добре от феновете. Въпреки недоволството обаче ръководството на "сините" реши да приеме парите.

Тагове: