на живо

Братя Звереви срещу целия свят

Кой е следващият съперник на Григор Димитров?

От началото на годината живеем в красива приказка с главен герой Григор Димитров. Българинът загуби само един мач - срещу Рафаел Надал в Мелбърн, и някак небрежно вдигна два трофея. Походът му към топ 10 продължава тази седмица в Ротердам, а първият му съперник определено заслужава внимание.

Миша Зверев също попадна под прожекторите по време на Откритото първенство на Австралия. На осминафиналите той сензационно изхвърли №1 в ранглистата Анди Мъри. А брат му Александър е най-младият тенисист в топ 50 - в неделя, когато Григор подлуди от радост зрителите в "Арена Армеец", 19-годишният талант спечели титлата на турнира в Монпелие. При това с победа над шампиона за последните две години и местен любимец Ришар Гаске.

И така - кои са братята Звереви? И как така въпреки руските си имена се състезават за Германия?

Боб и Майк Браян. Анди и Джейми Мъри. Джон и Патрик Макенроу. И, разбира се, Серина и Винъс Уилямс. Очевидно не е толкова необичайно братя и сестри да стигат до върха на световния тенис. Доскоро обаче никой не слагаше Миша и Саша в големите сметки. Или поне по-големия от двамата.

198-сантиметровият Александър също направи фурор в Мелбърн и веднага след турнира се изкачи до №24 в света. Сега вече е №18. С русата си грива изглежда повече като вокал на момчешка банда. Мнозина експерти са убедени, че един ден именно той ще диктува модата на корта. И в буквалния, и в преносния смисъл. На това мнение са Роджър Федерер и Иван Лендъл. Повече коментари са излишни.

Към Миша обаче никога не е имало високи очаквания. След серия хронични контузии той постепенно загуби потенциала за големи неща. Именно затова победата му над Мъри се превърна в централна тема. А същевременно в Мелбърн Саша преклони глава пред Надал, който впоследствие спря Григор към голямата му мечта.

От трибуните неизменно ги подкрепят родителите им - Ирена и Александър, някога емигрирали от Русия в Хамбург. Двамата са много повече от ентусиазирани поддръжници и спонсори на синовете си. Александър-старши има мачове за СССР за купа "Дейвис" и в момента е треньор на по-малкия си син. Ирена и нейната майка също са бивши тенисистки.

В стремежа си към успеха Звереви не оставят нищо на случайността. В екипите им са събрани отлични специалисти, и двамата имат договори с "Адидас".

"Сега е нашето време", категоричен е Миша, който вече е №34 в ранглистата. Въпреки прогреса той е наясно, че бъдещето принадлежи на неговия брат. Не крие, че ако един ден Саша покори върха, ще бъде най-щастливият човек на света. Но сега е амбициран сам да запише един запомнящ се сезон. А следващият му съперник се нарича Григор Димитров...