на живо

Бразилия "осинови" мустакатия стрелец

Абдула Ал Рашиди е новият любимец на домакините

Getty Images

Състезателят в скийт стрелбата Абдула Ал Рашиди е щастлив! Държи в ръцете си бронзовия олимпийски медал в своята дисциплина и се усмихва.

За стрелецът от Кувейт това бяха шести олимпийски игри, но за първи път успя да се класира в призовата тройка на форума. 52-годишният Абдула не е най-възрастният в Рио, но определено може да се бори за приза любимец на местната публика.

Да, той се представя отлично в своята дисциплина, спечелил е три световни титли в кариерата си и винаги е усмихнат, но феновете го харесват заради нещо съвсем друго.

"Изглежда толкова екзотичен с този мустак!", обяснява един от зрителите в Рио.

Снимка: Getty Images

Мустак?! Дали това е ключът към сърцата на бразилските фенове?

Оказва се, че да! "Бигоджи" ('мустак' на португалски) огласяше олимпийския комплекс по стрелба по време на състезанието на Абудла.

"Имам чувството, че съм от Бразилия, а не от Кувейт!", зарадва новите си фенове стрелецът след спечеления медал.

Топлото посрещане е важно за Абдула и от гледна точка на това, че той не се състезава под флага на родината си.

Международният олимпийски комитет изключи Кувейт от състава си през октомври 2015 г., заради системна намеса на правителството в работите на местния комитет. Това принуди атлетите на страната да участват в Рио като независими.

"Всеки, който няма възможност да види знамето на своята родина, докато е на почетната стълбичка, умира вътрешно! Имам нужда от знамето на Кувейт, но не мога да направя нищо по въпроса", каза Ал Рашиди.

В същото настроение бяха и изказванията на неговия сънародник Фехаид Алдийхани, който по-рано през седмицата спечели олимпийска титла в дисциплината по стрелба двоен трап.

"Надявам се с бронза и златото от тази олимпиада да можем пак да се състезаваме от името на Кувейт", каза Алдула.

Снимка: Getty Images

До тогава той може да се радва на подкрепа от държавата, който го "осинови" - Бразилия.

А феновете на спорта в страната домакин със сигурност няма да забравят своя "бигоджи" и ще се усмихват заради него... под мустак.