на живо

Бразилската следа в "Барселона" (ВИДЕО)

Коутиньо е поредната перла от Бразилия в селекцията на каталунците

Getty Images

Трансферът на Коутиньо от "Ливърпул" в "Барселона" привлече вниманието на медиите и футболната общественост заради финансовите си измерения (160 млн. евро) и дългото очакване. 

Най-скъпият футболист, пристигал на "Камп Ноу", обаче ще бъде поредната брънка от бразилската верига, която опасва цялата история на каталунците. Коутиньо е 33-ият бразилец, който облича "синьо-червената" фланелка.

През годините играчи от южноамериканската страна са оставили траен отпечатък в клуба и са помогнали за спечелването на 24-те титли на страната, рекордните 29 Купи на краля и 5-те трофея от Шампионската лига.

Щом става дума за бразилци с фланелката на "Барселона", някои емблематични имена веднага изникват в съзнанието на всеки футболен запалянко.

Ромарио (1993-95)

Снимка: Getty Images

Ромарио е неизменна част от Дрийм тийм-а на "Барселона" от 1994 г., в който играеше и Христо Стоичков.  Неговата звезда блести ярко в каталунския тим и за два сезона с екипа на каталунците той реализира 53 гола в 82 мача, като печели и трофея в „Ла Лига”. През сезон 1993/1994 се превръща в топреализатор на цялото първенство с 30 гола.

Роналдо (1996-97)

Снимка: Getty Images

Роналдо преминава в „Барселона” от холандския ПСВ, след като за него е платена рекордната трансферна сума за онова време от 19,5 млн. долара. Единственият сезон на Феномена с фланелката на испанския гранд завършва с 47 гола в 49 мача. Той е в основата на спечелването на Купата на краля и Суперкупата на Испания, а представянето му осигурява наградата за Футболист на годината на ФИФА. Роналдо държи рекорда за най-млад играч, прибирал наградата в своята витрина. Той е само на 20 години, когато бива награден.

Ривалдо (1997 – 2002)

Снимка: Getty Images

Ривалдо успява да замести своя сънародник Роналдо като любимец на феновете, след напускането на Феномена. Плеймейкърът вкарва запомнящи се голове и радва публиката с техничната си игра. С червено-синята фланелка Ривалдо има 136 попадения в 253 мача, което го прави и бразилецът с най – много голове за клуба.Вдигал е веднъж Купата на краля, два пъти е печелил титлата в Испания, а през 1999 г. става носител и на „Златна топка”.

Роналдиньо (2003 – 2008)

Снимка: Getty Images

Феновете на "Барса" все още носят своите фланелки с името на Роналдиньо на гърба си. Признат за един от най-техничните, излизали на терена, той има 91 гола в 163 мача за „каталунците”. Роналдиньо забавляваше зрителите по трибуните на "Камп Ноу" и пред телевизионните екрани, като междувременно прибави в колекцията си трофей от Шампионска лига, 2 титли на Испания и 2 от Суперкупи на страната. 

Неймар (2013 – 2017)

Снимка: EPA

Последната бразилска звезда на "Барселона" се превърна преди месеци в най-скъпия трансфер в света на футбола след напускането на клуба в посока "Пари Сен Жермен" за 222 млн. евро. Той радваше феновете на каталунците в над 150 мача, отбелязвайки 105 гола. Неймар спечели два пъти титлата , три пъти Купата на страната. По веднъж пък вдигна Суперкупата и трофея в Шампионската лига.

Сега погледите са насочени към Коутиньо. 7500-те привърженици, които гледаха на живо представянето му на "Камп Ноу" са доказателство, че на поредния бразилец в селекцията ще се разчита. Само от него зависи дали феновете ще останат доволни от представянето му, а името му ще затвърди приятелските връзки между "Барселона" и Бразилия.