на живо

Брилянтен гол осигури точка на "Порто" от дербито със "Спортинг"

"Лъвовете" остават без успех срещу "синьо-белите" от пет години

Getty Images

"Спортинг" Лисабон и Порто завършиха 1:1 в първото голямо дерби от новия сезон на португалското футболно първенство, най-интригуващите срещи от което може да гледате в ефира на RING.

Равенството е трето поредно в шампионатно издание на сблъсъка, но определено е по-разочароващо за шампионите. Те бяха на път да зарадват страстните си привърженици на ст. "Жозе Алваладе" с победа, но изпуснаха преднината си през второто полувреме и остават без успех в 10 последователни срещи за първенство срещу "драконите", за които това е най-дългата подобна серия в съперничеството от началото на 90-те години.

Снимка: Getty Images

По подобие на мача им в столицата от миналия сезон, и този път Нуно Сантош откри резултата в полза на "зелено-белите" в началото на срещата. Той се отличи с дебютен гол за сезона в 16-ата минута, засичайки отлично центриране по тревата на Педро Поро.

"Спортинг" запази предимството си до 71-ата минута, когато Луис Диас изравни с първия и останал единствен точен удар на "драконите" в цялата среща. Колумбийският национал получи перфектен диагонален пас от Хесус Корона и с брилянтен удар пласира топката в далечния ъгъл на вратата.

Това е трето попадение на 24-годишния Диас в първите пет кръга, дошло само два дни, след като отбеляза за своята родина в световна квалификация срещу Чили.

Снимка: Getty Images

Дербито бе изпълнено с множество сблъсъци и разправии. Неслучайно главният съдия Нуно Алмейда показа 12 жълти картона, както и един червен, вдигнат на влезлия като резерва нападател на гостите Тони Мартинес. Изгонването му в 87-ата минута обаче не даде достатъчно време на "Спортинг" да се възползва от численото преимущество и да спечели мача.

Снимка: Getty Images

"Порто" запази поредицата си без шампионатна загуба, която вече наброява 33 мача. В същото време "Спортинг" не допусна поражение в 29-о последователно домакинство от португалското първенство. И двата отбора имат еднаква голова разлика - 9:3, както и по 11 точки в класирането.

Лидерът "Бенфика", който по-рано в съботната вечер спечели с разгромно 5:0 гостуването си на "Санта Клара", е с пълен актив от 15 точки.