на живо

bTV Репортерите: Моят тепих

Иван Боянов разказва историята на антитерорист номер 1 сред спортистите - Георги Мърков

Георги Мърков е роден на 5 април 1946 г. в Горно Вършило, Пазарджик.

Той е световен шампион по борба от първенството в София през 1971 г. Връх в професионалната му кариера е олимпийската титла в категория до 62 кг от Игрите в Мюнхен през 1972 г.

Освен с успехи си на тепиха, Мърков ще бъде запомнен и като антитерорист номер 1 сред спортистите.

По време на Европейското първенство в Йонкьопинг, Швеция през 1984 г. Мърков е треньор в националния тим.

Всичко изглежда нормално докато в залата не влиза млад с букет цветя. Зад тях обаче той държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието.

 „Аз стоя на ъгъла на тепиха, борците се борят. В момента, когато виждам тази суматоха и се обръщам и го виждам терориста. Видях как съдията хвърли свирката и побегна навънка. И моментът, когато насочи карабината срещу мен, просто се обърнах пак с гръб към него. Избутах карабината. Той се завъртя, извади пистолет, насочи пистолета срещу мен", спомня си той. 

За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и от Световната федерация по борба.  

Това не е първият сблъсък на Георги Мърков с тероризма. Той участва на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., които се превръщат в арена на кървава баня. Палестински терористи убиват единадесет израелски спортисти. Единият от тях е трябвало да се изправи на тепиха срещу Мърков на следващия ден: „ На другия ден започваха състезанията по борба и аз трябваше да се боря с един израелски борец, който го разстреляха същата вечер в олимпийкото село. Като разбраха какво е станало превъртяха жребия трябваше да се срещна с друг борец. Тъжно, тягостно беше много", разказва шампионът.

Въпреки преживения стрес, Мърков успява да спечели олимпийско злато за България.

Георги Мърков ще остане в историята и като първия български олимпийски шампион, дарил своите медали на Музея на спорта при Националния стадион „Васил Левски“.