на живо

bTV Репортерите: Допинг в дълбоките води

Архаични вещества, десетки хапчета, задкулисни игри и прекършени мечти в родното плуване

bTV Репортерите: Допинг в дълбоките води

През януари 2021 г. Валентин Баблаков от село Поликраище, община Горна Оряховица, изпраща сина си Здравко на поредния лагер с националния отбор по плуване. Няколко седмици по-късно детето му се връща с преобърната съдба – с положителна допинг проба и признание за употреба на десетки неизвестни хапчета.

"Няма никаква информация… Знам, че пият неща, но казват че само витамини и минерали", обясни той преди дни.

Преди повече от седмица bTV разкри, че трима от плувците в националния тим - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителни допинг проби за веществото станозолол. То е изключително вредно за организма, предизвиква странични ефекти и е забранено за продажба в България, но с няколко клика в интернет всеки може да си го набави.

Остава въпросът защо момчета от националния отбор по плуване го ползват?

Действието на станозолола, познат също като стромба, е агресивно. Бързо увеличава силата и едновременно с това намалява телесните мазнини. Това е стар препарат, известен още от 60-те години на ХХ век. Той е в основата на допинг скандала с лекоатлета Бен Джонсън през 80-те и отдавна няма място в професионалния спорт.

Станозололът трудно се чисти от организма – може да остане в кръвта до 9 месеца. Има силни странични ефекти като пристъпи на тревожност, кожни проблеми и тежки увреждания на черния дроб.

"Това не трябваше да се случва по този начин, защото първо те бяха лишени от права - всеки е невинен до доказване на противното. Второ - беше нарушена процедурата, според която техните права могат да бъдат спрени в момента, в който получат официално уведомление за това. Доколкото знам, те са го получи с два дни закъснение.", коментира Николай Кръстев – главен редактор на списанията "Спринт" и "Плуване и водна топка".

Часове, след като bTV разкри за трите положителни проби, дадени 5 месеца преди олимпийските игри, от федерацията побързаха да прехвърлят вината върху плувците.

"Самите плувци, които са пълнолетни, са използвали препарат, който не е одобрен и никога не е съществувал в националния отбор. Той не е даван, нито е купуван", заяви президентът на родната федерация Георги Аврамчев.

Малко по-късно от Българския антидопингов център обявиха имената на тримата плувци с положителни проби и скандалът придоби нови размери.

Плувците атакуваха треньорите и докторите, а селекционерът Кристиян Минковски от своя страна отговори.

Снимка: Lap.bg

Бившият национален селекционер Веселин Суров е категоричен – употребата на станозолол не може да се скрие! Особено от опитен треньор!

"Един средноквалифициран треньор трябва да си познава плувците. При еднo вземане на такъв препарат той си променя координацията, техника, двигателен стереотип, бройки загребвания. То се усеща и трябва съвсем да си босичък в треньорския занаят, за да не го усетиш", заяви той.

Дума срещу дума! Атлети срещу треньори и ръководители! В хода на разследването на bTV бяха разкрити странни методи на работа в националния отбор по плуване. А в думите излязоха на повърхността и методите на работа в националния отбор.

Снимка: Ладислав Цветков

"На Белмекен ни даваха по 35-36 хапчета в чашка.", разкри пред bTV един от националите с положителна допинг проба - Светлозар Николов.

"Става въпрос за общо 33 таблетки, но това не са 33 различни препарата, а 10.", опита да обясни лекарят на отбора - д-р Любомир Петров.

Последва кампания в защита на плувците от страна на бивши национали – Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, които все още държат редица национални рекорди. Те апелираха за промени във федерацията след този скандал.

Снимка: БГНЕС

Последва и среща между федерацията и уличените плувци. След нея bTV се сдоби със запис, който повдига завесата към още порочни практики.  Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев заяви, че може да „скрие“ спортисти от допинг проверка, ако знае, че са приели забранени вещества.

Първоначално той отрече да е казвал подобно нещо. След ден размисли.

Прикриването на състезател от допинг проверка е забранено. Подвеждането на състезател, че може да го скрие също е наказуемо от спортните правилници.

Снимка: Lap.bg

Три дни след началото на скандала от федерацията смениха и позицията си относно трите проби. Аврамчев вече не обвиняваше състезателите, а заговори за диверсия и външен саботаж.

Най-добрият ни плувец в последните две десетилетия Антъни Иванов се обяви за оставки и постави ултиматум. Вече няма да участва в лагерите на националния отбор.

Междувременно стана ясно, че треньорът на мениджър на националите Кристиян Минковски е искал и комисионна от премиите на състезатели. Той отказа коментар по темата, а от федерацията не се разграничиха от него.

И така дойде време за решения. Централата събра управителния съвет и единодушно решиха, че няма да правят промени – треньорският и медицинският щаб, начело с Любомир Петров, остават същите.

"Подготовката продължава по план. Няма да позволим на никой да отнеме труда на момчетата и да провали участието на олимпиадата.", обяви Аврамчев, който допълни, че ще подкрепи уличените в употреба на допинг състезатели, но не стана ясно как ще го направи.

От федерацията ще изследват всички хранителни добавки за забранени примеси, както и ще подложат целия отбор на допинг проби. Но не става ясно дали ще има кръвен тест, който дава по-детайли резултати.

Снимка: Facebook

При него станозололът може да се открие до една година след употреба, докато при тест с урина може да изчезне до седмици. За това призова и Антъни Иванов.

От своя страна Аврамчев заяви, че не може да нарежда на Антидопинговия център по какъв начин да проверява атлетите.

Спортният министър Красен Кралев осъди приемането на необозначени хапчета, но ще изчака края на разследването на добавките и тестовете на плувците, за да вземе решение: "Дайте ми време, за да мога да бъда точен в санкциите си. Моля ви за този толеранс. Ще бъдем безкомпромисни. Всеки положителен случай за допинг е голямо петно върху българския спорт. Не искам подобни неща да се случват. Ако има виновни ще си понесат последствията."

Снимка: Lap.bg

Нещата не свършват дотук! Тримата ни най-силни плувци с олимпийски квоти - Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров завързаха остър спор във „Фейсбук“.

За момента от наказание са застрашени само Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Санкцията за употреба на анаболен стероид е четири години лишаване от състезателни права, което означава край на кариерите на тримата. Треньорите и докторите остават на постовете си.