на живо

Булимията, от която не страда само Александра Солдатова

Не само руската гимнастичка се бори с това заболяване в света на спорта

Lap.bg

Преди седмица една от най-добрите състезателки по художествена гимнастика на Русия - Александра Солдатова, изненадващо се появи в заглавията на спортните издания. Но този път не ставаше дума за титла или отлично представяне. Тя беше приета в болница с прорезна рана. След това беше изписана, за да обясни, че не е направила опит за самоубийство. 

Но и за да разкаже за борбата с булимията - състоянието, с което се бори от 2 години насам.

"Нямате идея колко ми е трудно да говоря за това. Много хора ме питат какво се случва, защо не тренирам, дали съм добре със здравето, защото често съм в болница. Тази история продължава вече 2 години. Имам този проблем. И ми е много трудно да говоря за него. Болката ми пречеше да постигам спортни резултати. Плаках, когато разказвах на треньорката си. Когато трябваше да избирам между спорта и здравето, винаги избирах спорта. Винаги! Лекарите ми казваха, че е най-добре да си почина, но аз все пак отивах в залата. И тренировките ме спасиха. Тялото не ме слушаше. От две години и половина съм болна от булимия. В началото странях от всички, тренирах сама, не говорих, бях депресирана на моменти. Треньорката ми казваше: "Саша, очите ти са като стъклени".

Снимка: Lap.bg

Искам да се обърна към всички, които се борят с булимията. Признайте за нея. Така ще се превърнете в герои! Два пъти лежах в болница, лекувах се, пих много витамини. Участвах на европейското първенство през 2019 г., резултатите на килима бяха нормални, но здравословното ми състояние беше ужасно. Не съм говорила за това с Ирина Винер. За нея на първо място е здравето на спортистите, а за мен - спорта. Ако тя знаеше, нямаше да ме пусне на тренирам. Но аз бях щастлива, че се състезавам и се представям достойно!", разказваше Солдатова през сълзи.

Оказва се, че булимията не е обикновено заболяване. Това е хранително разстройство. Засегнатият чувства постоянен глад и поглъща огромно количество храна. Преяждането влияе на физическото (болки в корема и жлъчката) и психическото (ниска самооценка) състояние. За да се освободи от огромното количество храна, булимикът често прибягва до повръщане и използването на различни препарати. При спортистите често се стига до прекаляване с тренировките. 

Снимка: Lap.bg

Около 90% от засегнатите от булимията са жени. Често състоянието води и до анорексия. 

Солдатова не е първата спортистка, която страда от булимия. С това състояние са се борили носителката на 5 олимпийски златни медала - гимнастичката Надя Команечи, нейната колежка от САЩ Кати Ригби, състезателките по фигурно пързаляне Ева-Мария Фитце и Нанси Каригън. 

Снимка: Getty Images

Защо гимнастичките и фигуристките най-често страдат от булимия?

При тях спортните резултати са пряко зависими от телесната маса. Те трябва да поддържат определено тегло, което е сложна задача, особено в тийнейджърските години. Това поражда стрес, който може да доведе до заболявания като анорексия и булимия. 

Такива спортисти често се вглъбяват в тренировките и дори се претоварват, за да се справят с този проблем.