на живо

Чакането свърши! Време е за футбол!

32 отбора в 64 мача на 12 стадиона в 11 руски града решават кой ще бъде световен шампион

Reuters

4 години тренировки, спечелени и загубени срещи, надежда за нещо голямо, постигнати цели и тежки разочарования!

4 години очакване, пресмятане, спомени и планове за "отмъщение" заради загубени мачове!

Всичко се свежда до днес!

Футболисти, треньори и фенове от цял свят празнуват! То е тук! 21-вото световно първенство започва!

32 отбора в 64 мача на 12 стадиона в 11 руски града решават кой ще бъде световен шампион. Първата стъпка ще бъде тази вечер на стадион "Лужники" в Москва.

Снимка: Reuters

Организаторите обещават церемонията по откриването в 17:30 ч. да е невиждана, а Роби Уилямс вече се разпява преди голямото си представяне. Русия за първи път ще бъде домакин на този голям форум. Страната успя да се пребори за тази чест в надпревара с Англия и съвместните кандидатури на Испания и Португалия и Белгия и Холандия.

12 са стадионите, които бяха построени или модернизирани специално за Мондиала и за да отговарят на най-новите изисквания. Две от арените са в столицата Москва - "Лужники" и "Откритие". В Екатеринбург пък си имат най-странната трибуна, която беше добавена към старото съоръжение. На "Крастовийски" в Санкт Петербург ще играе един от фаворитите - Бразилия. "Волгоград Арена", "Ростов Арена" и "Фищ" в Сочи са сред перлите на юг. Казан, Калининград, Самара, Саранск и Нижни Новгород също ще приемат най-запалените привърженици на футбола, сдобили се с билет за трибуните.

Снимка: Reuters

Но да поговорим за футбол!

Кои са фаворитите за титлата?

Обичайните заподозрени отново протягат ръце към трофея. Рекордьорите от Бразилия (5 титли) и германците, които са плътно зад тях в класацията, а и най-скоро са изпитвали радостта от вдигането на красивата купа, изглеждат готови за нови подвизи. Испания и Франция обещават съпротива, въпреки смяната на треньора на "Ла Роха" в последния момент. Лионел Меси предвожда Аржентина към дълго чакана титла, като първенството в Русия може да се окаже последно в кариерата на 30-годишния нападател. Португалия пък отговаря с Кристиано Роналдо, който все още помни вкуса на златния медал от европейското първенство преди 4 години.

Снимка: Reuters

Квалификациите за световното в Русия бяха жестоки, а през "ситото" не успяха да преминат грандове и бивши шампиони, както и тимове, от които се очакваше доста. Най-големият отсъстващ със сигурност е тимът на Италия. Холандия също не се класира. САЩ остана без представители на Мондиала, Чили - също.

И ако вдигането на трофея е чест, то и наградният фонд също не е за подценяване. Всеки национален отбор, спечелил си визите за Русия, получава по 8 млн. долара, а победителят ще се прибере с чек за 38 млн. долара.

Снимка: Reuters

Съдиите пък за първи път ще имат помощник. Системата за видеоповторения ще направи дебют на световни първенства, за да бъдем сигурни, че всичко на терена ще е честно!

Така че битката ще бъде жестока! Подгответе се за зрелища, обрати, нови герои и шедьоври от стари познати! Защото, колкото и клиширано да звучи - ОТ ДНЕС СВЕТЪТ Е ФУТБОЛ!