на живо

149 дни по-късно: Дългоочакваното и по-различно завръщане на Шампионската лига

Време е за битка

Getty Images

Край на голямото чакане! След 149 дни отново ще гледаме мачове от Шампионската лига. Пандемията от коронавирус удължи с три месеца най-авторитетния клубен турнир и вместо на 31 май в Истанбул финалът ще бъде на 23 август в Португалия.

Надпреварата бе прекратена в средата на март, а четири реванша от 1/8-финалите ще се доиграят днес и утре, след което ще станат ясни и осемте отбора, които ще продължат спора за трофея на минитурнир в Лисабон. В рамките на 17 дни ще бъдат изиграни общо 11 мача при закрити врата, а от УЕФА взеха решение четвъртфиналните и полуфиналните сблъсъци да бъдат решени в един мач.

Снимка: Reuters

Тази вечер реваншите "Манчестър Сити" – "Реал" Мадрид и "Ювентус" – "Олимпик" Лион след прекратят петмесечната принудителна пауза.

"Гражданите" спечелиха с 2:1 първия двубой на "Сантяго Бернабеу" и направиха сериозна крачка към класиране напред. "Реал" обаче не е за отписване по ред причини. Отборът е спечелил последните си 7 мача като гост на 1/8-финалите в Шампионската лига. Освен това испанците осем пъти са отстранявали английски отбори в мачове на елиминации от 12 подобни сблъсъка. Един от тези отстранени тимове бе именно "Манчестър Сити" на полуфинала през 2016 година. Воденият от Зинедин Зидан тим се пребори и за титлата в Испания за първи път в последните три сезона, а това със сигурност ще даде по-голяма увереност на звездите на "Реал". 

От друга страна обаче Белия балет само веднъж в историята е успявал да се класира напред, след като е загубил първия мач у дома. Това се случва през далечната 1971 година във вече несъществуващия турнир за Купата на носителите на национални купа срещу австрийския "Вакер" (0:1 и 2:0).

Снимка: Getty Images

"Ювентус" загуби във Франция с 0:1. Треньорът на "бианконерите" Маурицио Сари няма да може да използва контузените Матия де Шилио и Дъглас Коста. Пауло Дибала пък остава под въпрос, тъй като доскоро лекуваше контузия в бедрото и не е ясно дали ще бъде напълно готов за важния сблъсък.

За Руди Гарсия и неговите "хлапета" големият проблем ще бъде липсата на игрови опит, след като Лига 1 бе спряна през март и изобщо не завърши. Единственият официален мач на "Олимпик" Лион бе миналия петък, когато отборът загуби с дузпи от ПСЖ във финала за Купата на лигата на Франция.

Утре вечер ще станат ясни последните два 1/4-финалиста. От 22 ч. по bTV Action може да гледате "Барселона" - "Наполи" (1:1), а по същото време по RING е срещата между "Байерн" Мюнхен и "Челси" (3:0). Коментарното ни студио започва в 21:30 ч.