на живо

"Лайпциг" надхитри "Атлетико" Мадрид и продължава да пише история

Германският тим е на полуфинал в Шампионската лига

"Лайпциг" надхитри "Атлетико" Мадрид и продължава да пише история

Приказката на "РБ Лайпциг" продължава! Воденият от Юлиан Нагелсман тим е на полуфинал в Шампионската лига за първи път в историята си, след като победи "Атлетико" Мадрид с 2:1 с гол в последните минути на редовното време. В герой за "червените бикове" се превърна 21-годишният американец Тайлър Адамс, който влезе като резерва и вкара решителния гол в 88-ата минута.

Така на полуфинала в Лисабон следващия вторник (18 август) "Лайпциг" ще се изправи срещу ПСЖ, който отстрани сензацията "Аталанта" (2:1).

"Лайпциг" е първият, различен от "Байерн" Мюнхен и "Борусия" Дортмунд германски тим, който стига до топ 4 на Шампионската лига от "Шалке 04" през сезон 2010/11.

Снимка: Reuters

"Лайпциг" е основан преди 11 години и вече е най-младият клуб в историята на Шампионската лига, който стига до топ 4.

33-годишният Юлиан Нагелсман пък се превърна в най-младия треньор на полуфиналите в Шампионската лига. Германският тактик подобри постижението на Дидие Дешан, който начело на "Монако" през 2004-а е на 35 години и 7 месеца. 

Снимка: Reuters

През първото полувреме германците повече владееха топката и създаваха доста интересни положения пред противниковата врата, като не липсваха и много единоборства по целия терен. При едно от тях, в опит да отиграят висока топка Стефан Савич и Марсел Халстенберг сблъскаха главите си и се наложи да им бъде оказана медицинска помощ. Преди това "дюшекчиите" имаха претенции за дузпа след нарушение на Гулачи срещу Саул Нигес. Съдията обаче подмина ситуацията.

"Червените бикове" наложиха натиск в началото на второто полувреме, а това веднага даде отражение и върху резултата. В 51-ата минута капитанът Марсел Забицер намери на отлична позиция Дани Олмо и юношата на "Барселона" вкара за 1:0.

Снимка: Reuters

Голът пасив сякаш стресна играчите на Чоло Симеоне, а в игра се появи и рекордната покупка на "рохибланкос" Жоао Феликс. Именно влизането на португалеца изигра важна роля за драматичното развитие на мача, тъй като при негов рейд в наказателното поле Лукас Клостерман го фаулира и реферът отсъди дузпа. Самият Феликс застана зад топката и изравни за 1:1.

С приближаването на края на редовното време германците заложиха на риска и това им се отплати. В 88-ата минута резервата Тайлър Адамс стреля силно извън наказателното поле и след рикошет в крака на Савич топката влетя в мрежата на Ян Облак за 2:1. 

Попадението бе първо за Адамс в 28-ия му мач с екипа на "червените бикове".

Снимка: Reuters

В добавеното време играчите на Симеоне опитаха да стигнат до изравнително попадение, което да прати двубоя в продължения, но създадоха само разбърквания в наказателното поле. Нервите също взеха връх.