на живо

Луческу подобри рекорд на Юп Хайнкес в Шампионската лига

Румънецът класира "Динамо" Киев за групите за първи път от четири години

Reuters

"Динамо" Киев се завърна в групите на Шампионска лига, а заедно с това румънският треньор на тима Мирча Луческу влезе в историята на турнира.

Със своите 75 години и 2 месеца Луческу официално се превърна в най-възрастния треньор, който ще води отбор в групите на Шампионската лига.

Досега рекордът държеше Юп Хайнкес, който бе начело на "Байерн" Мюнхен на 72 години 357 дни през сезон 2017/18.

Следващите достолепни треньори в Турнира на богатите са Юрий Сьомин - бившият наставник на "Локомотив" Москва на 72 години 214 дни и Реймон Гуталс, който води "Олимпик" Марсилия на 71 години 231 дни, в сезона (1992/93), в който френският тим печели първото издание на Шампионската лига след преименуването й. 

Луческу пое тима на "Динамо" Киев навръх 75-ия си рожден ден. След като бе назначен за треньор на тима, последва голямо недоволство от страна на привържениците, тъй като румънецът дълги години бе начело на най-големия враг на "Динамо" Киев  - "Шахтьор" Донецк. Луческу помогна на клуба да се нареди сред най-силните в Европа, като от 2004 до 2016 г. спечели осем титли на Украйна, шест пъти вдигна купата на страната, а през сезон 2008/09 триумфира в Лига Европа.